Prosjekter

Her finner du mer informasjon om våre prosjekter.

DIASA-prosjektet

DIASA står for DIAbetes hos SørAsiater.

Formålet med dette forskningsprogrammet er å finne bedre måter å forebygge og behandle diabetes hos personer av sørasiatisk opprinnelse spesielt, og hos kvinner som tidligere har hatt svangerskapsdiabetes generelt. 

Delprosjekter: DIASA 1 og DIASA 2

I DIASA 1 undersøker vi forekomsten av diabetes og prediabetes etter gjennomgått svangerskapsdiabetes og ulike aspekter ved disse tilstandene Vi vet at risikoen for å få type 2 diabetes etter gjennomgått svangerskapsdiabetes er stor, men vi vet for lite om hvor mange som får type 2-diabetes etter svangerskapsdiabetes, hvor raskt det kan oppstå og om det kommer tidligere i noen folkegrupper som ellers er mer utsatt for å få diabetes, slik som kvinner fra Sør-Asia.

DIASA 2 innebærer undersøkelse av sukkerstoffskiftet hos sørasiatiske og nordiske kvinner med og uten tidligere svangerskapsdiabetes. I DIASA 2 skal vi gjennomføre grundige undersøkelser av sukker- og fettstoffskiftet ved hjelp av en test kalt euglykemisk clamp med indirekte kalorimetri, og vi skal også undersøke innholdet av fett i lever, bukspyttkjertel og mellom organene i buken ved hjelp av en CT-røntgenundersøkelse. Hos de deltakerne som samtykker ønsker vi også å ta prøver fra fettvevet under huden på magen ved hjelp av en nål. Dette gjøres i lokalbedøvelse.

Kvinner av nordisk og sørasiatisk opprinnelse som deltok i DIASA 1 og der fikk påvist nedsatt sukkertoleranse eller forhøyet fastende blodsukker, skal undersøkes og sammenlignes etter etnisitet og med en kontrollgruppe av kvinner fra Norden og fra Sør-Asia som ikke har hatt diabetes i svangerskapet og har normal sukkerbelastningstest.

Finansiering og samarbeid

DIASA er et stort forskningsprogram som finansieres av blant annet Norges Forskningsråd, og som utgår fra Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo.

Akershus universitetssykehus, Vestre Viken Drammen Sykehus, Stovner Legesenter og Furuset Legesenter er samarbeidende helseinstitusjoner i Norge. Vi har også et samarbeid med Universitetet i Glasgow, Skottland.
DIASA-programmet består av en rekke delprosjekter.

Les gjerne mer om DIASA på prosjektets eksterne nettsider.

MyoGlu-studiet

Formålet med dette prosjektet er å forstå sammenhengen mellom fysisk trening, insulinresistens, glukosetoleranse og relaterte metabolske forandringer.

Vi gjennomførte en intervensjonsstudie med trening over 12 uker av 26 menn som enten var normalvektige og glukosetolerante, eller moderat overvektige og hadde prediabetes. Vi har analysert og publisert resultater som dekker et bredt spekter av metabolske responser til treningen og analyserer fortsatt biologiske prøver fra studien. 

Du kan lese mer om MyoGlu på studiets eksterne sider (in English).

EPIPREG

Formålet med dette prosjektet er å vinne kunnskap om epigenetiske forandringer i svangerskapet og metabolsk helse hos mor og barn. Vi har særlig fokus på svangerskapsdiabetes, insulinresistens og relaterte tilstander.

Prosjektleder er seniorforsker Christine Sommer.

Les gjerne mer på EPIREG-prosjektets eksterne sider (in English).

DAPHNE

Formålet med dette prosjektet er å øke kunnskapen om type 2 diabetes og relaterte tilstander nasjonalt og internasjonalt ved bruke av registerdata. Ved å hente data fra Norsk pasientregister, Reseptregisteret og Dødsårsaksregisteret kartlegger vi utbredelsen av diabetes, sykdommens komplikasjoner og relaterte tilstander og bruken av ulike medikamenter og deres effekter.  

Du kan lese mer om DAPHNE-prosjektet på de eksterne sidene (in English).

STORK-Groruddalen-studien

Formålet med denne studien er å vinne økt kunnskap om svangerskapsdiabetes, dens risikofaktorer og konsekvenser for mor og barn. Datainnsamlingen skjedde 2009-2011 med oppfølgingsundersøkelser i 2020-2022. Vi fant høyere forekomst av svangerskapsdiabetes enn det som tidligere var kjent fra Norge, og forekomsten var særlig høy hos grupper av etniske minoriteter. 

Les mer om STORK-Groruddalen-studien på de eksterne nettsidene (in English).

FIBERDIA

Randomisert, kontrollert studie av effekten av fibertilskudd på mikrobiota, inkretinrespons og glukoseregulering ved type 2 diabetes. 

Løselig leptin receptor (sObR)-studiene

Gjennom omfattende kliniske og basalmedisinske studier søker vi å forstå rollen til Løselig leptin receptor (sObR) i regulering av fett- og glukosestoffskiftet.

Epidemiologi av type 2 diabetes i Norge

I flere studier, blant annet i samarbeid med Folkehelseinstituttet, bidrar vi til å kartlegge utbredelsen av type 2 diabetes og dens komplikasjoner.

Legemiddelutprøvinger

Deltakelse i ulike legemiddelstudier innen type 2 diabetes, hypertensjon og lipidforstyrrelser.

Publisert 3. mai 2024 16:51 - Sist endret 14. juni 2024 09:59