LAR pasientstudie

Vil du delta i forskningsprosjektet «Evaluering av reviderte LAR-retningslinjer: Pasienterfaringer i LAR»?

Hensikten med prosjektet og hvorfor du blir spurt om å delta

Dette er et spørsmål til deg som er i legemiddelassistert rehabilitering (LAR) om å delta i et forskningsprosjekt hvor formålet er å lære mer om hvordan det oppleves å være pasient i LAR. Retningslinjene for LAR ble oppdatert i 2022, og vi ønsker kunnskap om hvordan endringer i LAR-retningslinjen påvirker din opplevelse av behandlingen. I dette skrivet gir vi deg informasjon om målene for prosjektet og hva deltakelse vil innebære for deg.

Vi har fått tillatelse fra etisk komite (REK) til å il invitere LAR-pasienter ved ditt behandlingssted som er på ulike stadier av behandlingen og som er villige til å dele sine erfaringer med oss til å delta i forskningsprosjektet.

Forskningsprosjektet har som mål å finne ut mer om LAR-pasienters opplevelse av behandling og hvordan det er å leve med opioidavhengighet. Du vil for eksempel få spørsmål om hvordan du følger opp behandlingen og etterlevelse av rutiner og krav i LAR, tilfredshet med behandlingen, og i hvor stor grad behandlingen påvirker hverdagen din og din livskvalitet. Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) ved Universitetet i Oslo har fått i oppdrag fra Helsedirektoratet å evaluere innføringen av den nye LAR-retningslinjen, og er ansvarlig for prosjektet.

Hva innebærer det for deg å delta?

Du deltar ved å svare på en anonym nettbasert spørreundersøkelse. Dette betyr at du må ha tilgang til en smarttelefon, et nettbrett eller en datamaskin slik at du kan gjennomføre spørreundersøkelsene. Det tar vanligvis 10 til 20 minutter å fylle ut spørreundersøkelsen.

Vi ønsker blant annet informasjon om din LAR-behandling, livssituasjon, helse, legemiddelbruk og eventuell bruk av rusmidler.

Mulige fordeler og ulemper

Du vil bidra til forskning som vil kunne være til nytte for andre i samme situasjon og for utforming av fremtidige behandlingstilbud. Om du deltar i studien eller ikke vil ikke påvirke den behandlingen du får. Eventuell ulempe er knyttet til tidsbruk, det vil si tiden du bruker til å fylle ut spørreskjemaer.

Frivillig deltagelse

Det er frivillig å delta i prosjektet. Hvis du ønsker å delta, samtykker du til deltakelse i spørreundersøkelsen ved å svare ja på samtykkeerklæringen på begynnelsen av spørreskjemaet. Det vil ikke ha noen negative konsekvenser for deg eller din LAR-behandling hvis du ikke vil delta.

Ved å delta i studien og å besvare spørreundersøkelsen, så samtykker du til at dine svar inngår i forskningsprosjektet. Adgang til å kreve utlevering eller sletting av opplysninger gjelder ikke siden opplysningene er anonyme. Siden dine data er anonyme, kan vi ikke identifisere hvilke data som tilhører deg, og du kan derfor ikke trekke samtykke eller be om sletting av opplysninger på et senere tidspunkt.

Ditt personvern – hva skjer med dine opplysninger

Vi vil bruke opplysningene du har gitt til rapporter og publikasjoner. Vi behandler opplysningene på en sikker måte Svarene dine blir lagret på et sikkert område på Universitets servere. Det vil ikke være mulig å identifisere deg i rapporter eller publikasjoner fra studien.

Godkjenninger

Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK Sør-øst) har gjort en forskningsetisk vurdering og godkjent prosjektet. SERAF og prosjektleder Thomas Clausen er ansvarlig for prosjektet.

Hvor kan du finne ut mer?

Dersom du har spørsmål til prosjektet, eller opplever uønskede hendelser etter deltakelse, kan du kontakte Thomas Clausen på e-post thomas.clausen@medisin.uio.no, telefon 23368978, eller Rebecca McDonald, r.s.mcdonald@medisin.uio.no, telefon 23368984, i kontortiden mandag til fredag.

Du kan finne mer informasjon om studien på vår nettside (https://www.med.uio.no/klinmed/forskning/prosjekter/lar-evaluering-ny-retningslinje/index.html). Dersom du har behov for noen å prate med etter deltakelse i studien kan du finne kontaktinformasjon til Mental Helse og Røde Kors sine samtaletjenester på vår nettside. Dersom du opplever uønskede reaksjoner etter deltakelse i studien og er i behov av rask oppfølging, ber vi deg kontakte din fastlege eller legevakt på telefonnr. 116 117.


Samtykkeerklæring

I starten av spørreskjemaet må du svare på følgende spørsmål før du kan fylle ut resten av skjemaet:

Jeg har lest informasjonsskrivet og samtykker til å delta i prosjektet som beskrevet i dette informasjonsskrivet:
 

Ja           ☐
Nei         ☐
 

Publisert 21. mars 2024 11:07 - Sist endret 21. mars 2024 11:07