English version of this page

MINIRICO - Mental trening og nikotinamid ribosid for senfølger etter COVID-19

Senfølger etter COVID-19 - ofte omtalt som Long COVID - er vanlig, og det er stort behov for å finne frem til effektiv og sikker behandling.

Om prosjektet

MINIRICO er en 2 x 2 faktoriell randomisert kontrollert behandlingsstudie der vi undersøker både et mentalt treningsprogram versus vanlig oppfølging og kosttilskuddet nikotinamid ribosid (NR) versus placebo for langtidsplager etter COVID-19 (ofte omtalt som «Long COVID»).

MINIRICO baserer seg på to ulike hypoteser for hva som er de viktigste årsakene til slike senfølger, hhv. forstyrrelser i cellens energiproduksjon og funksjonelle hjerneforstyrrelser knyttet til psykososiale belastninger. 

Total skal 310 pasienter delta i studien. Datainnsamlingen planlegges ferdigstilt i 2025. MINIRICO rekrutterer fortsatt deltakere.

Metode

Kosttilskuddet NR er et vitamin som kan stimulere energiproduksjonen i cellene. Studier tyder på at dette kosttilskuddet motvirker aldringsprosesser i kroppen og at det reduserer betennelsesreaksjon i hjernen også.

Dosen av NR i dette prosjektet er 1000 mg (fire kapsler) morgen og kveld. Denne dosen er dokumentert å gi svært liten risiko for bivirkninger.

Her vil hverken vi eller deltakerne vite hvem som har fått det faktiske kosttilskuddet og hvem som har fått narremedisin før studien er ferdig. Denne delen er det vi kaller dobbeltblindet.
Alle deltakere får utdelt kapsler ved første visitt hos oss, og i tolv uker skal alle deltakerne ta fire kapsler om morgenen og fire kapsler om kvelden. 

Det mentalt treningsprogrammet (Mind-Body Reprocessing Therapy, MBRT) består av i alt fire konsultasjoner (ved behov kan dette økes til seks) hvor første er hos studielege og de resterende hos psykoterapeut (enten psykiater eller psykolog). Disse konsultasjonene gjennomføres ved oppmøte eller som videokonsultasjon.

I tillegg får disse deltakerne tilgang til persontilpassende moduler gjennom appen Dignio som inneholder både informasjon og øvelser deltakerne blir oppfordret til å gjøre. De som blir trukket ut til "care as usual" vil få en selvhjelpsbrosjyre og ellers forholde seg til det tilbudet de kan få utenfor studien (for eksempel fastlegen).

Alle deltakere vil bli kalt inn til undersøkelse ved Akershus universitetssykehus totalt tre ganger. Først før behandlingen, så etter tre måneder når behandlingen er ferdig, deretter tolv måneder etter første visitt for å se på langtidseffekter.

Ved disse besøkene blir alle deltakere nøye undersøkt, de skal gjennom klinisk undersøkelse av lege inkludert spirometri og EKG, de skal ta blodprøver, kognitive tester og gjennomføre et spørreskjema. Hele undersøkelsesprogrammet tar cirka to-tre timer.

Primært effektmål:

  • Deltakernes vurdering av egen helse utfra spørreskjemaet SF-36

Sekundære effektmål: 

  • Markør for betennelse (hsCRP)
  • Markør for kognitiv funksjon (tallspenn-test)
  • Symptomer på utmattelse (fatigue) og tungpust
  • Selvopplevd endring i funksjon og livskvalitet, og kost-nytte-utregninger 

Samarbeid

 

Publisert 18. jan. 2024 15:38 - Sist endret 1. feb. 2024 08:50

Kontakt

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere