English version of this page

SEVPRI - Alvorlighet og helseprioriteringer

SEVPRI skal kartlegge hvilket meningsinnhold som tillegges begrepet «alvorlighet» generelt, og i forbindelse med helseprioriteringer spesielt.

Prioriteringer i helsevesenet er uunngåelig og har vidtrekkende konsekvenser for pasienter og pårørende. I Norge er det stor enighet om et «alvorlighetsgradskriterium»: det er de mest alvorlig syke som skal prioriteres høyest.

Tenker vi på det samme når vi beskriver en tilstand som «alvorlig»?

Er begrepet alvorlighet robust nok som grunnlag for gode prioriteringer, og vil befolkningen slutte opp om det? Mener helsearbeidere, helseøkonomer, byråkrater og politikere det samme? Hva synes pasientene selv, og betyr alvorlighet noe annet i Alta enn i Oslo?

Gjennom samtaler med et bredt utvalg personer skal SEVPRI (Severity and Priorities in Health Care) fremskaffe et kvalitativt råmateriale for videre analyse av disse problemstillingene. Kvantitative og kvalitative metoder skal brukes for å beskrive meningsmangfoldet med utgangspunkt i ulike teoretiske rammeverk.

SEVPRI skal analysere alvorlighet som prioriteringskriterium så uttømmende som mulig, slik at vi kan skille områder der vi er enige fra områder med reell uenighet.

Mål

Målet er å forbedre språket i den offentlige prioriteringssamtalen, slik at prioriteringer oppfattes som rettferdige av flest mulig, og med akseptable kompromisser der uenigheten er uløselig.

Om oss

Forskerne som arbeider inn mot prosjektet er bredt sammensatt, og inkluderer filosofer, økonomer, leger og annet helsepersonell.

Det ble i løpet av 2020 ansatt to stipendiater i prosjektet ved Ahus: Mille Sofie Stenmarck og Borgar Jølstad.

I tillegg er det ansatt en stipendiat Sindre A. Horn ved BCEPS, Universitetet i Bergen. 

Finansiering

  • Norges forskningsråd (NFR)
Publisert 28. juni 2023 13:06 - Sist endret 4. apr. 2024 11:53

Kontakt

Prosjektleder

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere