Hjerneavbildning

Magnetisk resonans (MR) er en metode for å ta bilder av hjernen, hvordan den ser ut (strukturell MR) og hvordan den fungerer (funksjonell MR).

En pasient gjennomgår en MR-røntgen mens en medisinsk fagperson ser på.
Illustrasjonsbilde: MR-undersøkelse, NORMENT

Praktiske forhold ved undersøkelsen

MR-undersøkelsen gjøres i et sterkt magnetfelt. Det er derfor viktig at forsøkspersonen ikke har på seg metallgjenstander under undersøkelsen.  Dette gjelder også metallkomponenter i kroppen, slik som pacemaker, kunstige hjerteklaffer, klemmer på blodårer, splinter og lignende. Moderne tannfyllinger, proteser og smykker utgjør vanligvis ikke noe problem. Gravide skal ikke undersøkes.

Gjennom denne undersøkelsen tar vi bilder av hvordan hjernen ser ut og hvordan den jobber. Å ta slike bilder ligner på å ta røntgen. Det gjør ikke vondt og er ikke farlig. Under selve fotograferingen vil du høre en bankelyd i maskinen. Det er viktig å ligge stille mens denne bankingen pågår. Du vil få utdelt ørepropper eller øreklokker som demper bankelyden. Du ligger på en benk med hodet på en pute. Øverste delen av kroppen føres inn i en åpning i maskinen. Noen kan føle at maskinen er litt trang, men du kan hele tiden snakke med personalet gjennom høyttaler og speil. Du vil også holde i en ballong som du når som helst kan klemme på hvis du vil avslutte før undersøkelsen er ferdig. Det går også an å legge inn en pause underveis i undersøkelsen hvis du blir sliten eller vil bevege deg litt. Undersøkelsen vil vare i omtrent 45 minutter.

MR-undersøkelsen er svært sensitiv og kan påvise små hjerneforandringer uten at det trenger å ha praktiske konsekvenser. Dersom det blir påvist hjerneforandringer som krever videre utredning, vil dette bli meddelt din lege.

Våre undersøkelser blir gjort i samarbeid med NORMENT.

Publisert 28. mai 2021 11:49 - Sist endret 6. juni 2024 14:18