Aktuelle saker i 2020 - Side 2

Eutanasi og assistert selvmord (EAS) er blitt legalisert i et økende antall land. Opprinnelig siktet lovgiverne mot at personer med uhelbredelig sykdom og uutholdelige plager skulle få en mulighet til selv å aktivt avslutte livet ved bistand fra andre.

Men etter hvert har indikasjonene for EAS blitt utvidet til å gjelde stadig flere grupper, blant annet personer med psykiske lidelser slik som personlighetsforstyrrelser.

I denne artikkelen drøfter en bredt sammensatt gruppe av selvmordsforskere fra mange land hvilke utfordringer COVID-19 pandemien byr på i forhold til suicidal atferd i befolkningen og hvilke tiltak som kan iverksettes når det gjelder forskning og forebygging. Les artikkelen: Suicide Research, Prevention and COVID-19 - towards a global response and the establishment of an international research collaboration

NSSF mottar, i samarbeid med Mental Helse og RVTS Øst, støtte fra Dam-stiftelsen til prosjektet "Folkeopplysning mot selvmord". Planen er å rulle ut en folkeopplysningskampanje innenfor rammen av en flernivåintervensjon i Østfold i løpet av 2021. Målet for folkeopplysningskampanjen er å senke tersklene for å søke hjelp for selvmordsatferd og psykiske vansker. Vi vil legge opp til et utstrakt samarbeid om selvmordsforbyggende arbeid i Østfold.

Dialektisk atferdsterapi (DBT) ble først utviklet av Marsha Linehan (1993) som behandling for voksne med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (BPD) og gjentatt suicidal og selvskadende atferd. Mennesker med BPD har høy risiko for selvmordsatferd (Black, Blum, Pfohl & Hale, 2004) og er derfor en viktig gruppe å fokusere på i det selvmordsforebyggende arbeidet.

I denne studien undersøkte man suicidalitet og andre faktorer knyttet til psykiatriske akuttinnleggelser hos 918 eldre personer, med særlig fokus på pasientene som hadde fått sin psykiske lidelse etter fylte 65 år. Det viser seg at denne pasientgruppen har høy grad av funksjonssvikt, kognitiv svikt og samsykelighet med kroppslige sykdommer. De har også oftere gjort alvorlige selvmordsforsøk i forkant av innleggelsen i psykiatrisk avdeling.

Mennesker som skader seg selv, gjør det ofte flere ganger. Denne metastudien sammenstiller resultater fra 76 ulike studier av villet egenskade over tid. Vi kommer da fram til følgende tall: 15,01 prosent av de som har skadet seg selv, har gjort det på nytt et halvt år etter. 17,03 prosent har gjort det på nytt etter ett år, 20,82 prosent etter to år og 24,2 prosent etter tre år. Disse tallene reflekterer villet egenskade med ikke-dødelig utfall.

I en ny studie har Martin Ø. Myhre, Anine T. Kildahl og Fredrik A. Walby undersøkt kjennetegn ved selvmord etter kontakt med tverrfaglig spesialisert rusbehandling.

Et viktig funn er at kontakt med psykisk helsevern siste år er vanlig, og vanligere hos kvinner enn hos menn. Overganger mellom tverrfaglig spesialisert rusbehandling og psykisk helsevern er et viktig område for selvmordsforebygging.

Les artikkelen «Suicide after contact with substance misuse services: a national registry study»

Villet egenskade er et viktig helseproblem, men det er utfordrende å få en landsdekkende oversikt over hendelsene. Ved bruk av data fra Norsk pasientregister (NPR) og tilhørende kodingssystem har professor Ping Qin og professor Lars Mehlum utviklet en datadrevet diagnosealgoritme.

Den nye studien Suicide rates in Nordic prisons 2000 - 2016, utført i et samarbeid mellom alle de nordiske landene, viser at til tross for at tallene er blitt redusert i de senere år (2000-2016) har fengselsinnsatte en betydelig høyere forekomst av selvmord enn normalbefolkningen (menn: 7.4 ganger høyere, kvinner: 17.8 ganger høyere). Disse oppdaterte tallene bør føre til en styrket innsats for forebygging av selvmord blant fengselsinnsatte. 

Artikkelen er skrevet av Britt Reuter Morthorst, Lars Mehlum, Sigurdur P. Pàlsson, Charlotte Mühlmann, Yngve Hammerlin, Trine Madsen, Merete Nordentoft & Annette Erlangsen og publisert i Archives of Suicide Research

Suicide rates in Nordic prisons 2000 - 2016

DOI: 10.1080/13811118.2020.174694