Aktuelle saker i 2020 - Side 3

Mange har det ekstra tungt nå. Derfor er det viktigere enn noen gang å ta vare på hverandre. Ikke vær redd for å snakke om det som er vanskelig. Ta vare på de rundt deg, hold avstand og vask hendene.

I denne filmen demonstrerer vi hvordan man kan kartlegge selvskading som ikke tidligere er kjent. Den viser et eksempel på hvordan helsepersonell i kommunene kan legge til rette for en samtale om selvskading, selvskadingens funksjon og kontekst, samt at kartlegging fører til en vurdering av videre tiltak. En utdypning av elementene i filmen, og en bredere tilnærming er beskrevet i kapittel 4 i Veiledende materiell for kommunene om forebygging av selvskading og selvmord.

Se også faktafilm om selvskading

Ta vårt e-læringskurs i selvmordsrisikovurderingKurset skal styrke kompetansen til leger og psykologer i primærhelsetjenesten. Det lærer deg hvordan du kan gjøre en selvmordsrisikovurdering og sette i gang behandlingstiltak. 

Kurset er godkjent som valgfritt kurs (3 timer) til videre- og etterutdanning for allmennmedisin og barne og -ungdomspsykiatri, og det er godkjent som vedlikeholdsaktivitet for psykologer (3 timer). 

Se også demonstrasjonsfilm om å lage en sikkerhetsplan

Spesialisthelsetjenesten i psykisk helsevern opprettholder i disse spesielle tider behandling til en rekke ulike pasientgrupper, inkludert de som i tillegg strever med selvmordsproblematikk eller selvskading.

På grunn av Covid-19 epidemien står Norge i likhet med alle andre land overfor store utfordringer som vi bare delvis vet hvordan vi skal mestre og som vi ikke har oversikt over konsekvensene av. Situasjonen skaper store helsemessige, yrkesmessig og økonomiske utfordringer for den enkelte, for familier og grupper.

I likhet med resten av Universitetet i Oslo har NSSF stengt kontorene, for å bidra i felles dugnad om å begrense smitterisiko. Det medfører endringer i planlagt utdanning, kurs og konferanser. 

  • Vi har flere nettbaserte ressurser som kan benyttes:

For første gang er det gjort en landsdekkende studie som undersøker endring i villet egenskade hos skoleungdom over tid. Studien brukte to nasjonale utvalg av skoleungdom, ett fra 2002 på 5842 personer, og ett fra 2017/-18 på 29 063 personer. Disse dataene er gjort tilgjengelige gjennom NSD og NOVA.

Barn og ungdom som mister en forelder til selvmord, ulykker og andre ytre dødsårsaker har lavere sannsynlighet for å fullføre alle utdanningsnivåer, fra barne- og ungdomsskole til universitetsnivå. Dette gjelder for både sønner og døtre, uavhengig av om det var mor eller far som døde og for alle ytre dødsårsaker.

En ny artikkel i Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology fra Lisa Burrell, Lars Mehlum & Ping Qin er den første studien til å fastslå denne sammenhengen for alle utdanningsnivåer. Les artikkelen

Oppfølging av etterlatte bør ha en helhetlig tilnærming med fokus på psykiske, relasjonelle og sosioøkonomiske utfordringer.  

En ny artikkel fra vårt samarbeid med Karolinska Institutet om selvmordsatferd blant innvandrere og flyktninger er nå publisert i Journal of Affective Disorders. Studien undersøker risiko for selvmord og selvmordsforsøk blant dem som har gjort et tidligere selvmordsforsøk og er skrevet av Thomas Niederkrotenthaler, Ellenor Mittendorfer-Rutz, Lars Mehlum, Ping Qin og Emma Björkenstam.

Under et seminar på Gaustad sykehus den 27. januar ble en omfattende rapport om selvmord under og etter kontakt med tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) presentert. Rapporten, som er utarbeidet av Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging ved UiO, viser at nesten hver tiende person som dør i selvmord i Norge har vært i kontakt med TSB siste leveår.

En sikkerhetsplan er trinnvise mestringsstrategier som pasienten kan bruke ved økende selvmordstanker. Planen bør utarbeides i tidlig fase av behandlingen og kan oppdateres og utvikles videre ved behov. I denne demonstrasjonsfilmen viser vi hvordan helsepersonell og pasient i samarbeid kan lage en slik sikkerhetsplan. Du finner også skjema for sikkerhetsplan. Se demonstrasjonsfilm om sikkerhetsplan