Å komme til sans og samling

I august arrangerer DBT-utdanningsprogrammet ved NSSF et fordypningskurs i mindfulness for DBT-terapeuter, i form av en stille retrett.

steiner, tårn, innsjø

­­Mindfulness (oppmerksomt nærvær på norsk) er en viktig bestanddel i dialektisk atferdsterapi (DBT). 28.-30. august 2023 arrangeres det et kurs ledet av den anerkjente og erfarne klinikeren, mindfulness-instruktøren og tidligere DBT-læreren Cedar Koons.

Hun har gjennom årenes løp ledet flere slike retretter, også sammen med DBT-grunnleggeren Marsha Linehan.

– Det er første gang noe tilsvarende er arrangert for denne gruppen i Norge, sier Anita Tørmoen, førsteamanuensis ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF).

Tok inn aksept i behandlingen

Marsha Linehan var banebrytende da hun begynte å inkludere mindfulness i terapi tidlig på 1990-tallet. Terapi dreier seg ofte om målrettet endring. Hun erfarte at for å kunne hjelpe pasienter med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse måtte det legges til et aspekt av aksept i behandlingen.

I dag anvendes mindfulness i ulike deler av helsevesenet, men særlig i arbeidet med emosjonelt ustabil personlighetsproblematikk og kompleks PTSD. Det er disse tilstandene DBT-terapeuter ofte jobber med.

– Mange som behandles med DBT har opplevd svært ubehagelige mellommenneskelige livshendelser. De utvikler ofte en tendens til å reagere raskt og sterkt med tanke på følelser og kan ha vanskeligheter med å tolerere vanskelige følelser eller å stole på seg selv eller andre mennesker, sier Tørmoen

Å praktisere mindfulness kan gjøre at man blir mer bevisst på egne behov, tar på seg mindre uberettiget skam eller skyld, utvikler mer robusthet i møte med smerte og at man evner å ha vonde følelser uten at en opplever det som altoverskyggende, forklarer hun. En studie fra november 2022 tyder dessuten på at det er like effektivt i møte med angst som medikamentell behandling.

Kan være krevende

– Ved å akseptere at «dette er virkeligheten akkurat nå» kan man slippe tanker om at det ikke burde være slik, eller at ting burde vært annerledes. I stedet kan man bruke krefter og energi på å jobbe med å endre situasjonen dersom det er påkrevd.

mindfulness antas å bedre oppfattelsen av egne følelser, skape avstand til typiske automatiske reaksjoner og fremme en aksepterende og vennlig holdning overfor en selv og andre, legger hun til.

På kurset vil klinikere få anledning til selv å erfare hvor krevende mindfulness kan være.

– Det er viktig at vi selv kan erfare utfordringer og muligheter ved det vi jobber hardt med å få våre pasienter til å praktisere.

Vil kunne forstå pasientene bedre

Opplegget består av varierte aktiviteter, som gående og sittende øvelser, høytlesning og refleksjoner. Retretten foregår for det meste i stillhet, men Koons vil også holde noen korte innlegg over utvalgte tema. I tillegg får alle deltakerne private refleksjonssamtale med henne i løpet av oppholdet.  

I andre land stilles det krav om deltakelse på denne typen erfaringsbasert mindfulness-opplæring for å bli sertifisert som DBT-team, forklarer Tørmoen.

– Dette er ikke et krav på DBT-utdanningen i Norge, men vi gleder oss over å kunne tilby det til DBT-miljøet her til lands. Vi tror at terapeutene som deltar vil tilegne seg en svært verdifull erfaring, og at denne erfaringen vil øke forståelsen for pasientens opplevelser og erfaringer, sier Anita Tørmoen.

Les mer om fordypningskurset i mindfulness her.

 

 

Publisert 31. jan. 2023 12:44 - Sist endret 18. apr. 2024 13:47