Psyktærlig fikk Olafprisen

Organisasjonen Psyktærlig ble 5. september tildelt Olafprisen for sitt selvmordsforebyggende arbeid. 

Bildet kan inneholde: smil, bukse, erme, begivenhet, prisutdeling.

F.v. Andrea T. Stenseth, leder i Unge Leve, Per Arne Kalbakk, etikkredaktør i NRK, Karoline Thorbjørnsen og Thea Amundsen i Psyktærlig, Anita Tørmoen fra NSSF og Petter Eide, styreleder i LEVE. Foto: NSSF.

Hvert år deler organisasjonen LEVE ut Olafprisen til noen som har utmerker seg innen kunnskapsformidling, forskning eller opplysningsarbeid for å forebygge selvmord blant unge. 5. september 2023 var det Karoline Thorbjørnsen og Thea Amundsen som tok imot prisen på vegne av organisasjonen Psyktærlig. 

– Å få anerkjennelse for det vi gjør, motiverer oss til å fortsette. Vi har aldri og kommer aldri til å gjøre det vi gjør for penger eller priser eller omtale, men det er klart at det gir oss en pekepinn på at vi gjør noe riktig. Så tusen takk, sa Thorbjørnsen, som leder organisasjonen. 

Fedre, besteforeldre og barn 
Hun forklarte hvordan foreningen har bygget seg opp siden februar 2020. 
– Vi, som var en liten, digital forening som delte fagkompetanse og egenerfaring på en trygg måte på nett, merket fort en endring i hvor hyppig og hvor dramatiske meldingene vi fikk var. Plutselig tok fedre i 40-årene kontakt, besteforeldre som var ensomme, barn som var livredde. Vi visste at vi måtte gjøre noe, sa Thorbjørnsen. 

Frivillig drevet hjelpetjeneste 
I februar 2022 utvidet de og startet det de tror er Norges eneste, helt frivillig drevne hjelpechat. Denne er for fedre, besteforeldre, barn og også andre som trenger et trygt sted å ta kontakt. 

– Vi er veldig takknemlige for alle frivillige som stiller opp, sa Thorbjørnsen. 

Per Arne Kalbakk, etikkredaktør i NRK, delte ut prisen på vegne av juryen. Han pekte på at Psyktærlig har blitt en viktig aktør i selvmordsforebyggende arbeid blant unge. 

– Fra en forsiktig start, først gjennom en personlig Snapchat-konto, har foreningen blitt en solid aktør som har etablert et bredt tilbud til unge. Den har et sterkt og velfungerende styre, og den har bygget opp en base på 50 frivillige som har gjort det mulig å lage en egen hjelpetjeneste på chat, sa han. 

Av Silje Pileberg
Publisert 7. sep. 2023 11:16 - Sist endret 7. sep. 2023 11:16