NSSF-stipendiat tildeles internasjonal forskningspris

– Jeg ble veldig overrasket, sier forsker Martin Myhre.  

Bildet kan inneholde: smil, skjorte, grønn, gul, samfunnet.

Martin Myhre tildeles prisen av Holly Wilcox, president i IASR. Foto: Silje Pileberg

Stipendiat Martin Myhre ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging (NSSF), har blitt tildelt IASR Early Career Award, en pris organisasjonen International Academy of Suicide Research (IASR) deler ut til forskere som er tidlig i karrieren innen selvmordsforebygging. 

Prisen ble delt ut på konferansen IASR/AFSP International Summit on Suicide Research i Barcelona 17. oktober. 

Myhre får prisen for studien «Increasing Suicide Mortality Rates in Patients with Cannabis Use Disorder – A National Register Study», som han presenterte på konferansen. Han er en av flere unge forskere som får denne prisen i år. 

– Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk beskjeden på e-post en sen kveld. Det er veldig morsomt å få en sånn pris, sier Myhre. 

Har undersøkt selvmord og cannabisbrukslidelse

Siden artikkelen foreløpig ikke er publisert, kan han ikke si mye om resultatene. 

– Men vi har undersøkt selvmordsratene blant pasienter med cannabisbrukslidelse og funnet at disse har økt over tid. 

Studien er del av Myhres doktorgrad, som handler om selvmord blant mennesker som har rusmiddelbrukslidelser og som har vært innom Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) eller psykisk helsevern året før dødsfallet. TSB er den norske betegnelsen på tjenester som utfører rus- og avhengighetsbehandling på spesialistnivå. 

Prisvinner Martin Myhre sammen med NSSF senterleder prof. Lars Mehlum og leder for Kartleggingssystemet Fredrik A. Walby. Foto: Silje Pileberg.

Rusmiddelbrukslidelser utgjør en risiko

Etter 2018, har TSB vært inkludert i Nasjonalt kartleggingssystem for selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Dataene i dette systemet gjør det mulig for Myhre og kollegene se på hvilke behandlingsmønstre mennesker som dør i selvmord, har hatt. 

De kan også undersøke om det finnes noen fellesnevnere blant de som har rusbrukslidelser og tar sitt eget liv. 

– Det er forsket lite på selvmord blant mennesker med rusbrukslidelser. Dette prøver vi nå å gjøre noe med, for vi vet at personer rusmiddelbrukslidelser er en viktig risikogruppe, sier Myhre. 

Myhres doktorgrad er et samarbeid med Rådet for psykisk helse og er finansiert av Stiftelsen Dam. 

Av Silje Pileberg
Publisert 18. okt. 2023 09:19 - Sist endret 18. okt. 2023 09:19