Selvskading og selvmordsforsøk blant ungdom i psykisk helsevern: Disputas for Anne Trana Brager-Larsen 18. juni

Anne Trana Brager-Larsen, psykolog og enhetsleder ved Seksjon BUP Nord ved OUS, disputerer med en avhandling om selvskading og selvmordsforsøk blant ungdom i psykisk helsevern.

Bildet kan inneholde: anlegg, himmel, mennesker i naturen, flash fotografering, etterglød.
Kvinne med blå øyne og lyst hår. Foto
Anne Trana Brager-Larsen disputerer med avhandlingen Self-harm behaviour among adolescents in outpatient mental health services. Foto: Kolonihaven

Brager-Larsen var av de første som tok DBT-terapeut-utdanning i Norge, og hun ledet ett av de kliniske DBT-teamene i RCT-studien i perioden 2008-2012.

Hovedveileder er NSSFs professor Lars Mehlum og medveileder er førsteamanuensis Pål Zeiner. Prøveforelesning og disputas finner sted i Runde Auditorium, Domus Medica, Sognsvannsveien 9, se kunngjøringer: 

 

Selvskading har ofte en tidlig debutalder og er assosiert med fremtidig selvmordsatferd, borderline personlighetsforstyrrelse (BPD) og dårlig mental helse.

I Brager-Larsens avhandling «Self-harm behaviour among adolescents in outpatient mental health services», har hun og kollegaer undersøkt

 

  1. hvorvidt startalder og varighet av selvskading har noe å si for hyppighet og alvorlighet av selvskadingen
  2. hvorvidt ungdom med varierende grad av BPD-vansker har særegne kliniske kjennetegn, samt undersøkt karakteristikker ved en ny foreslått diagnose for selvskading (Non-suicidal Self-injury Disorder; NSSID).

Avhandlingen viser at det å starte med å skade seg selv i yngre alder og det å holde på med selvskading over lengre tid er assosiert med økt hyppighet av selvskading og økt risiko for selvmordsforsøk.

Publisert 13. juni 2024 12:12 - Sist endret 13. juni 2024 14:11