Vi trenger å nå lenger ut i samfunnet med selvmordsforebyggingen

Hva hjelper det om vi har verdens beste helsevesen, dersom tjenestetilbudene ikke når fram til store grupper av risikoutsatte mennesker, skriver Lars Mehlum i denne lederen. Nyeste nummer av Suicidologi handler om folkehelseperspektiver.

utebenk, blad, gren, skygge, svart og hvit. Foto

Foto: unsplash.com

Vi må innse at det finnes mange barrierer som står i veien for at suicidale personer vil søke hjelp. Noen av disse barrierene er på det indre planet og kan for eksempel dreie seg om stigma ved å være en person som trenger hjelp for psykiske eller eksistensielle problemer. Eller det kan handle om manglende tillit til at det finnes hjelp å få. Eller det kan handle om at selvfølelsen ville få en knekk dersom en skulle søke hjelp fra andre.

I løpet av de senere år har det blitt satt i verk storstilte folkeopplysningskampanjer for å nedbygge stigma, tabuer og myter om selvmord og suicidale personer og fjerne mest mulig av barrierene mot å søke og kunne motta effektiv hjelp når det er nødvendig.

Disse kampanjene har vært særlig rettet mot menn siden menn har en langt lavere tendens til å søke hjelp for psykiske problemer eller vanskelige kriser. Samtidig må vi erkjenne at det er mye vi ikke vet om hva som er effektive og trygge budskap i folkeopplysningskampanjer av dette slaget.

I dette nummeret av Suicidologi presenterer Haga og medarbeidere viktige tanker om dette temaet og diskuterer mulige løsninger i tiden framover. I dette nummeret vil du også finne andre artikler med fokus på selvmordsforebygging i et folkehelseperspektiv. Vi trenger mange innfallsvinkler til denne forebyggingen, og heldigvis skjer det mye på mange fronter for tiden. God lesning!

Les hele nummeret om folkehelseperspektiver

Publisert 2. apr. 2024 15:43 - Sist endret 5. apr. 2024 14:01