English version of this page

Aktuelle saker - Side 23

I denne artikkelen drøfter en bredt sammensatt gruppe av selvmordsforskere fra mange land hvilke utfordringer COVID-19 pandemien byr på i forhold til suicidal atferd i befolkningen og hvilke tiltak som kan iverksettes når det gjelder forskning og forebygging. Les artikkelen: Suicide Research, Prevention and COVID-19 - towards a global response and the establishment of an international research collaboration

NSSF mottar, i samarbeid med Mental Helse og RVTS Øst, støtte fra Dam-stiftelsen til prosjektet "Folkeopplysning mot selvmord". Planen er å rulle ut en folkeopplysningskampanje innenfor rammen av en flernivåintervensjon i Østfold i løpet av 2021. Målet for folkeopplysningskampanjen er å senke tersklene for å søke hjelp for selvmordsatferd og psykiske vansker. Vi vil legge opp til et utstrakt samarbeid om selvmordsforbyggende arbeid i Østfold.

Dialektisk atferdsterapi (DBT) ble først utviklet av Marsha Linehan (1993) som behandling for voksne med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (BPD) og gjentatt suicidal og selvskadende atferd. Mennesker med BPD har høy risiko for selvmordsatferd (Black, Blum, Pfohl & Hale, 2004) og er derfor en viktig gruppe å fokusere på i det selvmordsforebyggende arbeidet.

I denne studien undersøkte man suicidalitet og andre faktorer knyttet til psykiatriske akuttinnleggelser hos 918 eldre personer, med særlig fokus på pasientene som hadde fått sin psykiske lidelse etter fylte 65 år. Det viser seg at denne pasientgruppen har høy grad av funksjonssvikt, kognitiv svikt og samsykelighet med kroppslige sykdommer. De har også oftere gjort alvorlige selvmordsforsøk i forkant av innleggelsen i psykiatrisk avdeling.

Mennesker som skader seg selv, gjør det ofte flere ganger. Denne metastudien sammenstiller resultater fra 76 ulike studier av villet egenskade over tid. Vi kommer da fram til følgende tall: 15,01 prosent av de som har skadet seg selv, har gjort det på nytt et halvt år etter. 17,03 prosent har gjort det på nytt etter ett år, 20,82 prosent etter to år og 24,2 prosent etter tre år. Disse tallene reflekterer villet egenskade med ikke-dødelig utfall.