English version of this page

Aktuelle saker - Side 25

Mange har det ekstra tungt nå. Derfor er det viktigere enn noen gang å ta vare på hverandre. Ikke vær redd for å snakke om det som er vanskelig. Ta vare på de rundt deg, hold avstand og vask hendene.

I denne filmen demonstrerer vi hvordan man kan kartlegge selvskading som ikke tidligere er kjent. Den viser et eksempel på hvordan helsepersonell i kommunene kan legge til rette for en samtale om selvskading, selvskadingens funksjon og kontekst, samt at kartlegging fører til en vurdering av videre tiltak. En utdypning av elementene i filmen, og en bredere tilnærming er beskrevet i kapittel 4 i Veiledende materiell for kommunene om forebygging av selvskading og selvmord.

Se også faktafilm om selvskading

Ta vårt e-læringskurs i selvmordsrisikovurderingKurset skal styrke kompetansen til leger og psykologer i primærhelsetjenesten. Det lærer deg hvordan du kan gjøre en selvmordsrisikovurdering og sette i gang behandlingstiltak. 

Kurset er godkjent som valgfritt kurs (3 timer) til videre- og etterutdanning for allmennmedisin og barne og -ungdomspsykiatri, og det er godkjent som vedlikeholdsaktivitet for psykologer (3 timer). 

Se også demonstrasjonsfilm om å lage en sikkerhetsplan

Spesialisthelsetjenesten i psykisk helsevern opprettholder i disse spesielle tider behandling til en rekke ulike pasientgrupper, inkludert de som i tillegg strever med selvmordsproblematikk eller selvskading.

På grunn av Covid-19 epidemien står Norge i likhet med alle andre land overfor store utfordringer som vi bare delvis vet hvordan vi skal mestre og som vi ikke har oversikt over konsekvensene av. Situasjonen skaper store helsemessige, yrkesmessig og økonomiske utfordringer for den enkelte, for familier og grupper.

I likhet med resten av Universitetet i Oslo har NSSF stengt kontorene, for å bidra i felles dugnad om å begrense smitterisiko. Det medfører endringer i planlagt utdanning, kurs og konferanser. 

  • Vi har flere nettbaserte ressurser som kan benyttes:

For første gang er det gjort en landsdekkende studie som undersøker endring i villet egenskade hos skoleungdom over tid. Studien brukte to nasjonale utvalg av skoleungdom, ett fra 2002 på 5842 personer, og ett fra 2017/-18 på 29 063 personer. Disse dataene er gjort tilgjengelige gjennom NSD og NOVA.