Kriseplan reddet Ida

VG 17.02.20

Ida (23) har forsøkt å ta livet sitt flere ganger. Dette er historien om kriseplanen som har reddet henne. 

Bildet kan inneholde: tre, vinter, skog, yttertøy, hodeplagg.

Foto: VG

Senest i romjulen var Ida Mathilde Eikevik Hoff (23) lagt inn på psykiatrisk avdeling ved Førde sentralsykehus. Selvmordstankene hadde blitt for mange, og hun hadde gitt etter.

Men Ida ville ikke dø. Ikke egentlig.

Hun tok selv kontakt med ambulansen, og ble umiddelbart hentet og innlagt.

Nå er det halvannen måned siden, og hun forteller at selvmordstankene ikke lenger er til stede. Ida mener at hun får den hjelpen hun trenger, når hun trenger den.

- Jeg vil finne ut hvorfor jeg får så mye hjelp, når det er så mange som ikke får det, sier Ida.

Ulik tilgjengelighet

- Hvor god hjelp som er tilgjengelig vil variere ut fra hvor i landet du bor, sier Johan Siqveland. - Det er ikke alle steder som har de samme tilbudene for akutt- og langtidshjelp for dem som sliter med psykiske problemer. Det er en utfordring, mener psykologen.

- Kanskje kan vi bøte på det med e-hjelp etter hvert. At folk får hjelp ansikt til ansikt via internett. Mange går for lenge før de søker hjelp, og det å ha et lavterskeltilbud er viktig, sier Siqveland.

I Norge er det dobbelt så mange menn enn kvinner som tar livet sitt. Siqveland mener det er en del av et større kompleks: Hvordan menn forholder seg til egen helse.

- Menn er jo dårligere til å søke helsehjelp for veldig mange tilstander, ikke bare psykiske problemer, sier psykolog og forsker ved NSSF, Johan Siqveland. Les hele saken i VG+

Publisert 26. feb. 2020 14:16 - Sist endret 4. mars 2020 14:42