Regionale folkeopplysningskampanjer

De regionale folkeopplysningskampanjene har nasjonal overbygning og skal bidra til å øke befolkningens kunnskap om selvmordstematikk og depresjon, redusere stigma og å få flere til å søke hjelp.

Hus, mennesker og gress formet som et hjerte, blått og grønt. Illustrasjon

Det er Helsedirektoratet, sammen med Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging, som har det nasjonale ansvaret for gjennomføringen av de regionale kampanjene. Se Helsenorges sider om selvmordsforebygging og kampanjene

Det har hittil blitt gjennomført:


Målet er også at flere skal våge å handle dersom de er bekymret for noen. Det kan være et familiemedlem, en venn, en kollega eller en bekjent. Målgruppen for kampanjene er hele den voksne befolkningen. Samtidig skal de utformes slik at de når ulike grupper, særlig menn i alderen 40–60 år, og søke å tilpasse seg det kulturelle og språklige mangfold i befolkningen.

Folkeopplysningskampanjene skal utformes i et nært samarbeid mellom nasjonale og lokale myndigheter, kompetansemiljøer og bruker-, pårørende- og etterlatteorganisasjoner. De skal tilpasses lokale forhold og gjennomføres regionalt. De vil være del av en større samlet innsats for å forebygge selvmord, en såkalt flernivåintervensjon, hvor tjenestene vil forberedes på at de kan få flere henvendelser om selvmord. Andre elementer i en flernivåintervensjon kan være opplæring av nøkkelpersonell i lokalsamfunnet i å fange opp og intervenere ved selvmordsfare, opplæring av fastleger i klinisk vurdering av selvmordsfare og behandling og oppfølging av suicidale pasienter, samt tilby personer med økt selvmordsrisiko og deres pårørende støtte gjennom kunnskapsbasert behandling og tilgang til selvhjelpsverktøy som for eksempel iFightDepression.

Utformingen vil bygge på en overordnet mal for folkeopplysningskampanje utarbeidet av en arbeidsgruppe med representanter fra Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF), de regionale ressurssentrene om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTSene), Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA), Samisk nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helsevern og rus (SANKS), Mental helse og LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord, samt erfaringene fra kampanjen Velg å leve som ble gjennomført i region Vest av Helse Vest i 2019 og 2020.

Deler av teksten er hentet direkte fra regjeringens handlingsplan for forebygging av selvmord 2020-2025.

Se også sak på forskning.no

Publisert 14. okt. 2022 10:13 - Sist endret 10. apr. 2024 15:20