Debatt om selvmordsforebygging

Det var fullsatt sal da spørsmålet Kan selvmord forebygges? ble debattert tirsdag kveld i Aschehoug forlags lokaler. Debatten ble arrangert av Samtiden i forbindelse med utgivelsen av et nytt temanummer om meningen med døden. I panelet satt forsker og psykologspesialist Fredrik A. Walby, NRK-journalist Annemarte Moland, forfatter og forlagsredaktør Tiril Broch Aakre og psykologspesialist Tormod Stangeland. Debatten ble ledet av Christian Kjelstrup, redaktør i Samtiden.

Debatt arrangert av tidsskriftet Samtiden og Aschehoug
Foto: Samtiden

Samtiden har gir ut nytt temanummer «Meningen med døden» og arrangerte i denne forbindelse debatt om selvmordsforebygging med tittel Kan selvmord forebygges? Debatten fant sted i Aschehougs lokaler tirsdag 5. mars 2019. 

Registerstudien fra Kartleggingssystemet har vist at nesten halvparten av alle nordmenn som dør i selvmord har hatt kontakt med psykisk helsevern eller tverrfaglig spesialisert rusbehandling i løpet av det siste året før dødsfallet. Videre har NRK gjennomgått 200 tilsynssaker etter selvmord i årene 2014–2016 hvor det ble avdekket gjentatte system- og behandlingsfeil av pasienter som under eller rett etter behandlingen tok sitt eget liv. Disse funnene var noe av bakgrunnen for debatten, som i hovedsak tok for seg forebygging av selvmord under og etter behandling i psykisk helsevern. 

Journalist Annemarte Moland avsluttet debatten med følgende ønske:

- I stedet for å si at vi ikke kan redde alle når en pasient dør i selvmord – kan vi ikke heller snu på det og spørre om det er mulig å redde flere?

Debatten ble ledet av Christian Kjelstrup, redaktør i Samtiden. I panelet:

  • Kartleggingssystemets prosjektleder Fredrik Walby
  • Journalist Annemarte Moland som sammen med Ingeborg Rygh Hjorthen har ledet NRKs graveprosjekt "Selvmord i psykiatrien"
  • Forfatter og forlagsredaktør Tiril Broch Aakre som i 2017 opplevde at moren døde i selvmord under behandling i psykisk helsevern
  • Tormod Stangeland, psykologspesialist ved Ungdomspsykiatrisk klinikk på Ahus.
Foto: Anine T. Kildahl, NSSF
Publisert 6. mars 2019 14:09 - Sist endret 7. feb. 2020 15:09