Ny artikkel som undersøker den tidsmessige sammenhengen mellom selvmord og komorbide psykiske lidelser hos pasienter med rusmiddelbrukslidelse

En ny studie publisert av stipendiat Martin Ø. Myhre og kolleger har undersøkt sammenhengen mellom selvmord og komorbide psykiske lidelser hos personer som har blitt behandlet for rusmiddelbrukslidelser. Resultatene viser at psykiske lidelser hos disse pasientene er assosiert med økt risiko for selvmord i tiden etter kontakt med helsetjenesten.

Tidligere studier har vist at selvmordsrisikoen er høyere i perioden etter kontakt, spesielt etter utskrivelse fra døgnopphold. Imidlertid har lite forskning blitt gjort på denne viktige risikoperioden for personer med rusmiddelbrukslidelser eller sammenhengen med psykiske lidelser hos personer med rusmiddelbrukslidelser.  

For å undersøke denne sammenhengen benyttet forskerne en registerkobling mellom Dødsårsaksregisteret og Norsk pasientregister. Studien inkluderte alle personer som døde i selvmord mellom 2010 og 2020, og som hadde hatt kontakt med tverrfaglig spesialisert behandling (TSB) eller psykisk helsevern for voksne (PHV) det siste året før dødsfallet, og som hadde mottatt en rusmiddelbrukslidelse i løpet av året før de døde. Sammenhengen ble modellert mellom antall uker etter kontakt med TSB og PHV selvmordet skjedde og komorbide psykiske lidelser fordelt på ingen psykisk lidelse, psykose eller bipolar lidelse, depresjon eller angstlidelser og personlighetsforstyrrelser.

Resultatene viste at majoriteten av pasienter i alle de 4 gruppene døde kort tid etter kontakt med TSB og PHV. Imidlertid døde pasienter med rusmiddelbrukslidelser færre uker etter kontakt sammenlignet med pasienter uten komorbide psykiske lidelser. Videre fant forskerne at selvmordene blant pasienter med rusmiddelbrukslidelser, men uten andre psykiske lidelser, fordeler seg jevnere utover det siste året. I motsetning til dette, skjedde flest selvmord i de første ukene etter kontakt med TSB og PHV hos pasienter med rusmiddelbrukslidelser og komorbide psykiske lidelser.

Forskerne konkluderer med at det er behov for flere samtidige strategier for å forebygge selvmord etter kontakt med TSB og PHV. Dette inkluderer tiltak rettet mot pasienter under pågående kontakt og umiddelbart etter utskrivelse fra døgnopphold, samt tiltak som ivaretar pasientene over tid. Studien bidrar til å belyse viktigheten av å planlegge og tilrettelegge tjenester på en måte som kan bidra til å forebygge selvmord hos personer med rusmiddelbrukslidelser. Du kan lese hele artikkelen ved å trykke her.

 

Publisert 13. okt. 2023 12:19 - Sist endret 13. okt. 2023 13:00