Invitasjon til å bidra til Norsk Epidemiologi nr. 2–2011. Tema: Rusmiddelepidemiologi

Tidsskriftet Norsk Epidemiologi utgis av Norsk forening for epidemiologi. Tidsskriftet kommer vanligvis med to regulære numre i året. Som tema for nummer 2-2011 er valgt rusmiddelepidemiologi.

Foto: http://www.sxc.hu

Tidsskriftets hovedmålgruppe er det generelle helsefaglige miljøet i Norge, men for et temanummer vil målgruppene kunne være flere. Hovedformålet med temanumrene er å gi gode oversikter over status på aktuelle fagområder og også over hvilke fagmiljøer i Norge som arbeider innen disse områdene.

Artiklene i tidsskriftet ligger generelt på et høyt faglig nivå, vurdert av fagfeller. Norsk Epidemiologi er et vitenskapelig tidsskrift på nivå 1 som indekseres bl.a. i Embase/Scopus. Se http://www.ntnu.no/ojs/index.php/norepid/about.

Publisering i Norsk Epidemiologi vil være en mulighet for forskere som arbeider med temaer som blir for snevre for et internasjonalt tidsskrift, bl.a. på grunn av at Norge er et lite land.

Avgrensning av tema

Faget epidemiologi kan defineres på mange måter. En generell definisjon er at epidemiologi er læren om befolkningshelse, sykdommers forløp, årsak og konsekvens, utbredelse og demografi. Ved å erstatte ”sykdommer” med ”rusmiddelbruk”, så er vi interessert i artikler om utbredelse av, forløp av, årsak til og konsekvenser av rusmiddelbruk. I tillegg inkluderes artikler knyttet til utsettelse av oppstart av rusmiddelbruk (forebygging) og hva som kan påvirke forløpet (forebygging, effekter av tiltak, behandling). Mer klinisk rettede temaer er imidlertid ikke aktuelle. Temaer relatert til sykdommer som konsekvens av eller forløper for rusmiddelbruk er av interesse. Vi avgrenser rusmidler til alkohol, narkotika samt misbruk av legale legemidler, inklusive bruk av flere rusmidler (polydrug use).  En del artikler vil redaksjonen selv invitere forskere til å skrive, for eksempel oversiktsartikler om utbredelse av rusmidler i befolkningen.

Tidsplan

Vi ber om innsendelse av abstrakter, eventuelt foreliggende artikkelutkast, innen 1. mai 2011. Redaksjonen vurderer innspillene og de som blir antatt vil få en frist til 15. september med å levere ferdig manuskript, men gjerne før. Etter redaksjonenes vurdering og fagfellevurdering av manuskriptet, blir det tatt en endelig avgjørelse om revisjon/publisering. Vi satser på at temanummeret blir klart i løpet av desember i år.

 

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på! Vennlig hilsen gjesteredaktørene 

Ellen J. Amundsen    Jørgen G. Bramness Svetlana Skurtveit
SIRUS SERAF Folkehelseinstituttet
eja@sirus.no j.g.bramness@medisin.uio.no svetlana.skurtveit@fhi.no
22340432/90885771 23368977/48132975 21078172

 

Publisert 14. feb. 2011 15:36 - Sist endret 20. mai 2011 11:46