Kommentar til britisk studie om OMT og mortalitet

SERAF professor Thomas Clausen har skrevet en kommentar til funnene i en ny britisk studie om OMT og mortalitet.

Pasienter i opioid vedlikeholdsbehandling hadde omkring 50% lavere risiko for død sammenlignet med det å være utenfor slik behandling i en nylig publisert britisk studie (Cornish et al). 

 

Denne behandlingseffekten er i samsvar med hva som er funnet i andre internasjonale studier og fra Norge.

En annen viktig observasjon var at de første ukene av opioid vedlikeholdsbehandling og de første ukene etter avsluttet behandling var høyrisikoperioder mht dødelighet. Dette funnet av høyrisikoperioder i forbindelse med oppstart og avslutning av opioid vedlikeholdsbehandling er ikke i samsvar med hva vi tidligere har funnet fra Norge og norske LAR-pasienter.

Den britiske studien beskriver en behandlingsmodell hvor Metadon og Buprenorfin forskrives av allmennleger, uten at det er krav til samarbeid med spesialiserte sentre for opioid vedlikeholdsbehandling. I tillegg er forskrivningspraksis i den britiske studien preget av at pasientene får forskrevet opioid vedlikeholdsbehandling i kortere, men gjerne multiple perioder.

I den norske LAR-modellen er behandlingen vanligvis initiert i et spesialisert LAR-senter, det er en samarbeidsmodell mellom spesialisthelsetjenesten, fastlegen og sosialkontoret under vedlikeholdsbehandlingen og det er et mål at behandlingen er langvarig og kontinuerlig. Fra den norske LAR-modellen har vi fra SERAF tidligere rapportert at det er lav dødelighet blant pasientene både under oppstart og de første ukene etter avsluttet behandling.

Klinikerne bør likevel være oppmerksomme på at periodene rundt behandlingsoppstart og avbrudd kan være forbundet med høy risiko for død og at dette er perioder hvor pasientene trenger tett oppfølging og støtte. Det er viktig å være klar over at ulike behandlingsmodeller kan gi ulike behandlingsresultater, men at det fortsatt er utfordrende å finne den riktige balansen mellom tilgjengelighet av behandlingen og samtidig tilstrekkelig spesialisert og god oppfølging av pasientene.

Fortsatt forskning på effekten av ulike vedlikeholdsbehandlinger og den norske LAR-modellen er viktig!

Klikk her for å lese hele kommentaren

Av Thomas Clausen
Publisert 1. mars 2011 17:27 - Sist endret 20. mai 2011 11:32