Studie av metadonpasienter med forlenget QT (QTc) intervall

Etter at SERAF i en tidligere tverrsnittsstudie undersøkte forekomsten av forlenget QTc tid i legemiddelassistert rehabilitering (LAR) i Oslo, ønsket vi nå å forske videre på de kliniske konsekvensene av et slikt funn.

Forskning har vist at metadon kan gi opphav til forlengelse av hjerterytmens korrigerte QT (QTc) intervall. Hvis QTc intervallet overstiger 500 msec, kan dette i noen tilfeller føre til hjertearytmi.

På bakgrunn av dette ble de åtte pasientene fra tverrsnittsstudien med QTc forlengelse over 500 millisekunder tilbudt videre hjerteutredning og behandling.

Undersøkelsene inkluderte et nytt hvileEKG, belastningsEKG, 24 timers EKG (Holter) og genetisk test for de fem mest vanlige lang QT syndrom (LQTS) mutasjonene.

Syv pasienter ønsket genetisk testing. En av disse droppet etterpå ut av LAR.

Seks pasienter deltok i videre hjerteutredning. Alle hadde store døgnvariasjoner i QTc intervallet, også under belastning.

To pasienter var heterozygote bærere av LQTS mutasjoner, henholdsvis i LQTS1 og LQTS2 gener. Begge hadde i anamnesen tidligere opplevd hjertesymptomer, men de hadde ikke blitt utredet for dette før deltagelse i studien.

En av dem hadde allerede byttet fra metadon til buprenorfin og ble startet på en beskyttende beta-blokker.

Ingen av de resterende fem pasientene, inkludert kvinnen med LQTS2 mutasjon, ønsket overgang til buprenorfin eller andre hjertebeskyttende tiltak.

Trygg hjertebehandling av metadonpasienter med QTc forlengelse viste seg svært utfordrende.

Klikk her for å lese hele abstractet
 

Av Katinka Anchersen
Publisert 11. jan. 2011 10:13 - Sist endret 11. okt. 2011 09:55