Artikkel om tvangsinnleggelse av pasienter med førstegangspsykose som misbruker rusmidler

Rusmisbruk blant pasienter med førstegangspsykose er en viktig klinisk utfordring for behandlingsapparatet. Med denne studien undersøkte vi om pasienter som misbrukte rusmidler (alkohol eller illegale stoffer) skilte seg fra de som ikke misbrukte rusmidler og om dette hadde sammenheng med ulik bruk av tvang i pasientforløpet.

Studien inkluderte 103 pasienter med førstegangspsykose fra TIPS-II prosjektet i Stavanger, med oppfølging 2 år etter inklusjon i studien.

24 % av pasientene misbrukte enten alkohol eller andre rusmidler da de kom til behandling for første gang for sin psykose. Andelen med rusmisbruk ble ikke redusert i løpet av toårsperioden. 72% av rusmisbrukerne mot 31% av ikke-misbrukerne ble tvangsinnlagt minst en gang i forløpet. Rusmisbrukerene hadde signifikant høyere risiko for tvangsinnleggelse i løpet av oppfølgingstiden (OR 5.2). Samlet antall dager med tvangsinnleggelse var i gjennomsnitt 3 ganger så høyt for rusmisbrukere (74 dager mot 26 dager) som hos ikke-rusmisbrukere.

Ved behandling av pasienter med førstegangspsykose er det viktig å behandle rusmisbruk samtidig som man behandler den psykotiske lidelsen. Studien indikerer at pasienter som har både rusmisbruk og psykose har dårlige respons på behandlingen enn de som bare har psykose, gitt dagens behandlingspraksis med hovedfokus rettet mot behandling av psykoselidelsen.

Artikkelen er publisert i Acta Psychiatrica Scandinavica og er tilgjengelig her: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0447.2011.01700.x/full

Av Thomas Clausen
Publisert 23. mai 2011 10:25 - Sist endret 23. mai 2011 10:27