Gjennom 10 år. En oppfølgingstudie av narkotikabrukere i behandling.

For første gang i Norge er det gjort en ti-års oppfølgingsstudie av 481 narkotikabrukere rekruttert fra ulike behandlingstiltak.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Studien presenteres i SIRUS-rapporten «Gjennom 10 år - En oppfølgingsstudie av narkotikabrukere i behandling». Rapporten er forfattet av Grete Lauritzen (SIRUS), Edle Ravndal (SERAF) og Jonas Larsson (tidligere SERAF).

Utover gruppen døde på totalt 15 prosent, viser studien flere positive endringer. Deres illegale rusmiddelbruk og kriminalitet ble i stor grad redusert, og en tredjedel av de som var intervjuet etter ti år var i arbeid. Imidlertid var graden av psykiske problemer stort sett den samme som ved inntak til behandling.

Årsakene til endret atferd og livssituasjon er ofte sammensatte, og kan vanskelig tilskrives behandlingen direkte. Imidlertid hadde rundt halvparten av utvalget begynt i LAR ved ti-årsoppfølgingen. Mange av informantene hadde benyttet seg av flere behandlingsformer gjennom observasjonstiden og viser viktigheten av å se behandlingstiltak som komplementære i en ofte langvarig endringsprosess.

Les hele rapporten her

Publisert 25. feb. 2013 16:58 - Sist endret 1. juni 2021 08:46