Økt sykelighet etter avbrudd av legemiddelassistert rehabilitering (LAR)

I en artikkel nylig publisert i European Addiction Research ser Ivar Skeie, Mette Brekke, Thomas Clausen, Michael Gossop, Morten Lindbæk, Even Reinertsen, Magne Thoresen og Helge Waal på fysisk sykelighet hos opioidavhengige før, under og etter legemiddelassistert rehabilitering.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Dødeligheten blant opioidavhengige er langt høyere enn i totalbefolkningen. Overdoser er viktigste dødsårsak, etterfulgt av somatisk sykdom, traumer og selvmord. Dødelighet og alvorlig sykelighet reduseres under legemiddelassistert rehabilitering (LAR) og øker etter avbrudd i behandlingen. 

Akutt fysisk sykelighet før, under og etter LAR ble i denne studien studert spesielt hos pasienter som avbryter behandlingen. Akutte sykdomsepisoder som førte til behandling i sykehus ble registrert fem år før behandling og inntil fem år i og etter LAR blant 51 LAR-pasienter med og 149 uten LAR-avbrudd de fem første årene i behandling. 

  • Bare 15 % av dem som avsluttet LAR var stabilt rusfrie ved behandlingsslutt mens 85 % var ustabile og i aktiv rus, avbrudd i LAR var derfor som oftest uttrykk for problemer i behandlingen.
  • Gruppene med og uten avbrudd var like når det gjaldt sosiodemografiske kjennetegn og akutt sykelighet før LAR, men avbruddsgruppa brukte mer illegale rusmidler og hadde flere overdoser under behandling.
  • Reduksjonen i akutt sykelighet i LAR sammenlignet med før behandling var mindre i avbruddsgruppa, men avbryterne hadde likevel en signifikant reduksjon på 41 % i rusrelaterte sykdomsepisoder.
  • Etter avbrudd økte rusrelaterte episoder markert i avbruddsgruppa, og var det første året 3,6 ganger hyppigere enn før behandling. Økning i overdoser var særlig markert den første måneden.

Funnene styrker oppfatningen om at det bør være et mål å beholde ”problematiske” LAR-pasienter i behandling. Pasienter som forlater LAR bør få spesiell oppfølging.

Les hele artikkelen her
 

Publisert 4. mars 2013 10:51 - Sist endret 4. mars 2013 10:51