The collectivity of drinking cultures: is the theory applicable to African settings?

I en fersk artikkel publisert i Addiction har Ingeborg Rossow fra SIRUS og Thomas Clausen fra SERAF undersøkt om gjennomsnittskonsumet av alkohol i en befolkning predikerer forekomsten av høykonsumenter av alkohol i befolkningen, også er gyldig i Afrikanske populasjoner.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Fra tidligere var det kjent at dess høyere gjennomsnittskonsum av alkohol i en befolkning, desto høyere andel høykonsumenter av alkohol. Det er i tillegg slik at dersom gjennomsnittskonsumet øker i befolkningen så øker konsumet blant alle grupper av drikkere.  Dette er blitt beskrevet som totalkonsummodellen.

Det er to viktige konsekvenser av denne kunnskapen

  1. det er en sammenheng mellom en befolknings gjennomsnittskonsum av alkohol og alkoholrelatert skadeomfang, og dermed
  2. populasjonsbaserte forebyggingsstrategier rettet mot redusert alkoholkonsum i befolkningen vil kunne redusere alkoholrelatert skadeomfang.

Forebyggingsstrategier med kjent effekt er; redusert og regulert tilgjengelighet av alkohol og høyere avgiftsnivå på alkohol.

Tidligere har denne kunnskapen vært basert på studier fra i hovedsak Vestlige land. Denne nye studien publisert i Addiction viser at sammenhengen også er gyldig i Afrikanske land. Det er nærliggende å anta at populasjonsbaserte forebyggingsstrategier også vil kunne redusere alkoholrelatert skadeomfang i Afrikanske land.

Les hele artikkelen her

Publisert 22. mai 2013 11:02 - Sist endret 22. mai 2013 11:29