Utviklingen av en internettbasert tidligintervensjon for alkohol (Balance)

I en nylig publisert artikkel fra SERAF beskrives utviklingen av, og behandlingsrasjonalet bak, en internettbasert tidligintervensjon for alkohol som heter Balance.

Programmet starter med en hurtigtest av alkoholvaner, og de som ønsker det kan få oppfølging via internett over flere måneder. Oppfølgingsdelen av programmet støtter selvreguleringsprosesser hos personer som ønsker å kutte i alkoholforbruket sitt.

Et viktig element i programmet er å loggføre hvor mye som drikkes hver dag, og det å sette seg konkrete mål på forhånd for hvor mye man skal tillate seg å drikke. Programmet tilbyr ekstra hjelp til de som drikker over målene sine, slik at de letter kan hente seg inn igjen. I tillegg til den konkrete beskrivelsen av programmet, så er artikkelen også et bidrag i en pågående debatt.

Artikkelen argumenterer for at slike internettbaserte programmer må dokumenteres bedre i forskningslitteraturen.
Det er AKAN kompetansesenter som eier og distribuerer Balance i Norge. Balance kan prøves gratis hvis du går inn via deres web-side her:

https://program.changetech.no/ChangeTech5.html?Mode=Trial&P=L2X2Z8&C=4VV08F
 

Artikkelen er publisert i tidsskriftet JMIR Research Protocols og har tittelen: "Constructing a Theory- and Evidence-Based Treatment Rationale for Complex eHealth Interventions: Development of an Online Alcohol Intervention Using an Intervention Mapping Approach.”

Det er Håvar Brendryen, Ayna B. Johansen, Sverre Nesvåg, Gerjo Kok og Fanny Duckert som har skrevet artikkelen. Senere i år vil resultatene fra to randomisert kontrollerte studier som tester effekten av behandlingen som er beskrevet i artikkelen bli publisert i to separate artikler.

Da vil denne første artikkelen være til hjelp i tolkningen av evalueringsartiklene, og for dem som ønsker lage et bedre program senere.
Artikkelen kan leses i sin helhet her:
http://www.researchprotocols.org/2013/1/e6/

Publisert 4. feb. 2013 20:12 - Sist endret 25. okt. 2013 10:27