Helsepersonell bør motivere pasienter til å delta i selvhjelpsgrupper etter rusbehandling

En nylig publisert artikkel i Addiction beskriver en av de første europeiske studiene med en såkalt "Twelve Step Facilitation"-intervensjon. Ved aktivt å anbefale 12-trinnsbaserte selvhjelpsgrupper (Anonyme Alkoholiker og Anonyme Narkomane) som et oppfølgingstiltak etter profesjonell rusbehandling, kan man øke deltagelsen i slike grupper og redusere rusbruken blant pasientene.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Studien ble utført på avgiftningsposten på Avd. for rus- og avhengighetsbehandling ved Sørlandet Sykehus i samarbeid med SERAF.

Studien er en såkalt "Twelve Step Facilitation"-studie, med et randomisert forsøksdesign. Spesifikke motivasjonstiltak ble prøvd ut, for å øke deltagelsen i 12-trinnsbasert selvhjelpsgrupper og med det styrke oppfølgingen og kontinuiteten etter profesjonell rusbehandling.

Pasienter som ble undervist om og spesielt anbefalt å delta i 12-trinnsgrupper etter behandlingen deltok på dobbelt så mange gruppemøter, sammenlignet de som bare fikk en enkel brosjyre om 12-trinnsgruppene. Intervensjonsgruppen hadde redusert rusbruk ved oppfølging etter utskrivning.

Studien viser at det nytter å anbefale pasienter å delta i 12-trinnsbaserte selvhjelpsgrupper, og det kan føre til at den langsiktige prognosen for pasientene bedres. 

Les hele artikkelen her

Referanse:

John-Kåre Vederhus. Christine Timko, Øistein Kristensen, Bente Hjemdahl, Thomas Clausen
Motivational intervention to enhance post-detoxification 12-Step group affiliation: a randomized controlled trial
DOI: 10.1111/add.12471

Publisert 9. apr. 2014 10:13