Bedring av psykisk helse ved rusbehandling

En ny artikkel publisert av forskere fra Sørlandet Sykehus i samarbeid med SERAF, viser at både frivillig- og tvangsbehandling av ruslidelse, fører til bedring av symptomtrykket ved samtidige psykiske plager.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Oppfølgingsstudie

Artikkelen er basert på en oppfølgingsstudie av 202 pasienter som var innlagt til avhengighetsbehandling. 137 av pasientene var frivillig innlagte og 65 tvangsinnlagte.

Tvangsinnlagte pasienter i studien var lagt inn på tvang etter Helse- og omsorgstjenestelovens § 10.2.

Det ble gjennomført intervju ved inntak til behandlingen, ved utskrivning og 6 måneder etter utskrivelse.

Reduksjon av symptomer

I både gruppen for frivillig innlagte og gruppen for tvangsinnlagte pasienter observerte man at symptomer knyttet til psykisk helse ble redusert fra innleggelse til utskrivning.

Ved oppfølging 6 måneder etter utskrivning var det ulikt forløp for de to gruppene.

De personene som hadde vært frivillig innlagt hadde beholdt symptombedringen de hadde opparbeidet gjennom behandlingsperioden, mens de som hadde vært tvangsinnlagt hadde falt tilbake til tilsvarende symptomtrykk mht psykisk helse som ved innleggelsen.

Aktivt rusbruk på oppfølgingstidspunktet var den eneste faktoren som ble påvist å ha sammenheng med økning i symptomtrykket av psykiske plager i oppfølgingsperioden.

Sårbar fase

Det vurderes at tiden etter utskrivning fra avhengighetsbehandling er en sårbar fase med risiko for tilbakefall til aktivt rusbruk. Dette gjelder ikke minst personer som har vært tvangsinnlagte.

Det anses som viktig at tilbudet om oppfølgingsbehandling etter utskrivning fra sykehus må prioriteres slik at de helsegevinster som oppnås under sykehusbehandlingen kan beholdes og forvaltes best mulig også etter utskrivelse.

Samsvar med tidligere funn

Holder vi disse resultatene sammen med tidligere funn fra samme prosjekt, ser vi et bilde av at avhengighetsbehandling i døgninstitusjon gir positive behandlingsresultater både for frivillig innlagte men også for tvangsinnlagte personer.

Det virker som om langsiktig oppfølging og godt ettervern etter utskrivelse er viktige faktorer både for frivillig og ikke minst for tvangsinnlagte.

Les hele artikkelen her

Tidligere artikler fra prosjektet

 

 

Publisert 11. jan. 2017 14:53