Undersøkelse av over 450 ikke-dødelige overdoser

I samarbeid med Bergen ambulansetjeneste har forskere ved SERAF analysert pasientdata fra mer enn 450 opioide overdoser i Bergen i perioden 2012-2013. 

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Overdosetilfellene ble inkludert i studien dersom personen responderte på motgiften nalokson (gitt av ambulansepersonell), som bekreftet en opioid overdose.

Funn fra undersøkelsen

Undersøkelsen viste at ikke-dødelige overdoser hyppigst fant sted på kveldstid i ukedagene, og uten topper av forekomst i helgene. Det var hyppigere forekomst av overdoser i sommermånedene (spesielt august), sammenlignet med resten av året.

Utrykningstiden for ambulansen var lengre til overdoser som fant sted i privathjem, enn ved overdoser på offentlig sted, vanligvis i sentrum.

Samlet beskriver funnene i studien omstendigheter og mønster av overdoser i en av byene i Europa med hyppigst forekommende opioide overdoser. Funnene kan bidra til å bedre målrettete overdoseforebyggende tiltak.

Forebyggende tiltak

Da overdoser oftest finner sted utenfor åpningstidene til lavterskeltjenester, og også i feriemånedene, vil det lokale tjenestetilbudet kanskje kunne planlegge tjenestetilbudet på nye måter i fremtiden.

Ettersom det tar lengre tid for ambulansen å nå frem til private hjem enn til offentlig sted, peker dette i retning av nytten av at brukere selv har tilgang på nalokson, slik at denne kan gis overdoseofferet i påvente av at ambulansen skal komme frem.

Kjennetegn ved ikke-dødelige overdoser

Selv om de fleste overdoser er ikke-dødelige, vil det å nylig ha erfart en ikke-dødelig overdose være en risikofaktor for senere å få en dødelig overdose.

Kunnskap om kjennetegn ved ikke-dødelige overdoser vil dermed kunne gi verdifull informasjon også om risiko for dødelige overdoser. Denne informasjonen kan bidra til mer effektiv forebygging og bedre tilrettelegging av helsetjenester for målgruppen.

Les hele artikkelen her

 

 

 

Publisert 4. jan. 2017 11:26 - Sist endret 4. jan. 2017 11:26