English version of this page

Kroniske smertepasienter i Norge

Forskere i POINT-prosjektet har nylig publisert en oversiktsartikkel i Clinical Epidemiology som beskriver hvordan kroniske smertepasienter i Norge lider av muskel- og skjelettsmerter

Funnene i artikkelen viser at muskel- og skjelettsmerter er den vanligste smertetypen diagnostisert hos personer med kroniske smerter og hos personer med langvarig reseptbelagte opioidbruk. Spesielt ryggsmerter og artrose er vanlig blant disse to gruppene.

Disse funnene er en del av ny studie fra forskere ved SERAF og Folkehelseinstituttet.

Forskningsartikkelen er en mer detaljert beskrivelse av prosjektet Preventing an Opioid Epidemic in Norway – Focusing on Treatment of Chronic Pain (POINT), som ble publisert i tidsskriftet Clinical Epidemiology.

Den nye publikasjonen beskriver de pågående og planlagte delene av prosjektet med spesielt fokus på populasjonen som studeres først: personer med kroniske smerter og personer med langvarig reseptbelagte opioidbruk.

Begge disse gruppene ble identifisert fra norske nasjonale helseregistre og inkluderer 568 869 personer med kroniske smerter og 336 712 langvarige opioidbrukere.

De første beskrivelsene av de to gruppene gir viktig informasjon om de underliggende diagnosene og deres prevalens.

For eksempel ble ryggsmerter diagnostisert i primærhelsetjenesten blant 28 % av personene med kroniske smerter og hos 31 % av de langvarige opioidbrukerne i løpet av en ettårsperiode.

Også psykiske helsediagnoser var merkbart vanlige i begge gruppene.

Forskning i prosjektet vil fortsette å undersøke hvordan behandlingen av disse personene kan forbedres.

Les hele artikkelen her

 

 

Publisert 13. des. 2022 13:31 - Sist endret 8. sep. 2023 10:11