English version of this page

Pasienter med langvarige smerter og overdoser

I en nylig publisert studie fra SERAF, i samarbeid med FHI og KORFOR, har forskere sett på dødelige overdoser og faktorer som er assosiert med slike overdoser blant personer som hadde blitt behandlet farmakologisk for langvarige smerter.

Bildet kan inneholde: hånd, drikkevarer, væske, gest, finger.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Pasienter med langvarige smerter kan ha økt risiko for overdoser av medikamenter som følge av komorbide psykiatriske lidelser eller smerter og behandling med risikoøkende reseptbelagte medisiner, som for eksempel opioider.

I studien ble alle personer som fikk smertestillende midler på blå resept for langvarige smerter i Norge i løpet av 2010 -2019 inkludert. Videre identifiserte vi alle personer med overdoser som dødsårsak blant disse.

Totalt døde 623 (0,11 %) personer i studiepopulasjonen av en overdose. De fleste, 66,8 %, hadde overdosert ved et uhell, og 61,9 % som følge av reseptbelagte opioider.

Overdoser totalt sett var sterkt assosiert med tidligere rusmiddeldiagnoser, forskrivning av kombinasjoner av opioider, benzodiazepiner og gabapentinoider, tidligere forgiftning med legemidler og med å leve alene det siste leveåret.

Tilsiktede overdoser (selvmord) hadde en sterkere assosiasjon til tidligere forgiftninger med legemidler enn overdoser ved uhell som var sterkt assosiert med rusmiddeldiagnoser.

Denne studien viser behovet for bedre identifisering av overdose- og selvmordsrisiko hos personer behandlet farmakologisk for langvarig smerte.

Ekstra forsiktighet er nødvendig ved behandling av komplekse komorbide psykiske lidelser, spesielt med flere avhengighetsskapende legemidler i kombinasjon.

Arbeidet er knyttet til POINT-prosjektet ved SERAF.

Kontaktperson: Svetlana Skurtveit, svetlana.skurtveit@fhi.no, telefon 41103614

Les hele artikkelen her

https://www.bjanaesthesia.org/article/S0007-0912(23)00570-6/fulltext

Fatal drug overdoses in individuals treated pharmacologically for chronic pain: a nationwide register-based study. Aleksi Hamina, Ingvild Odsbu, Vidar Hjellvik, Torgeir G. Lid, Thomas Clausen og Svetlana Skurtveit. British Journal of Anaesthesia.

 

Publisert 20. nov. 2023 10:21 - Sist endret 20. nov. 2023 11:03