Statusrapporten for LAR 2022 er publisert

Onsdag 7. juni ble statusrapporten for LAR 2022 lansert i et åpent møte på SERAF. Rapporten med tittelen «Første år med nye LAR-retningslinjer» kan nå lastes ned fra SERAFs nettsider.

Foto: Linda Nesse, SERAF

Statusrapporten for 2022 er den første etter innføringen av nye LAR-retningslinjer i mai 2022. I de nye retningslinjene vektlegges brukermedvirkning, økt rom for individuelle vurderinger, og dialog og observasjon i LAR.

I rapporten oppsummeres hovedfunn fra siste statusundersøkelse: pasientflyt i LAR, behandlingsstatus, deltakernes situasjon, medikamentell behandling og psykososial oppfølging, og psykisk helse, fysisk helse og rusbruk, samt funn om dødsfall i LAR.

Nytt av året er noen nye spørsmål om bivirkninger av LAR-medikament og fysisk helse og behandling.

Vi ser en fortsatt økt gjennomsnittsalder i LAR. De fleste pasientene har en nokså stabil sosial situasjon, der de langt fleste har egen bolig og uføre- eller alderspensjon, men sosiale aktiviteter i hverdagen bør være et viktig prioriteringsområde i LAR fremover.

Det er stadig større variasjon i bruk av LAR-medikamenter, og en fortsettelse av trenden med redusert bruk av rusprøver. Vi ser at psykiske helseproblemer er nokså utbredt blant pasienter i LAR, men at mange trolig ikke får tilstrekkelig oppfølging knyttet til psykisk helse.

Fysiske helseplager er også utbredt, særlig kroniske smerter og tannproblemer, og det vil være viktig å ha fokus på behandling av fysiske plager og sykdommer i en aldrende LAR-populasjon.

Dødeligheten i LAR har vakt bekymring, sammen med en relativt høy somatisk sykelighet som kan ha vært utilstrekkelig fulgt opp.

Det har også, som tidligere, vært påpekt at det er en del regionale forskjeller i hvordan behandlingen legges opp.

Rapporten går nærmere inn på en del av disse forholdene.

Last ned rapporten her (pdf)

 

Publisert 8. juni 2023 09:16 - Sist endret 8. juni 2023 09:16