Trening i døgnbehandling ga forbedring

Forskere blant annet ved OUS og SERAF har i en nylig publisert artikkel bidratt til å vise at deltagelse i fysisk aktivitet/trening gir reduserte angst symptomer, forbedret selvfølelse og økt stemningsleie (positiv affekt), blant pasienter i rusbehandling.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Studien hadde et RCT og multisenter design, ble gjennomført blant pasienter med 2 eller flere rusdiagnoser (polydrug use) i døgnbehandling i Norge.

Det var 38 deltagere, flest menn (84%), og treningsøktene varte 45 minutter (styrketrening eller fotball) som ble sammenlignet med kontrollaktivitet (å delta i en gruppeundervisning).

De positive effektene ble målt rett etter treningsøkten og varte opptil 4 timer etter treningen.

Det er kjent at økt mental helse-symptombyrde slik som mer angst, eller lav selvfølelse, kan føre til tilbakefall og rusmiddelinntak blant personer i rusbehandling.

Fysisk trening som integrert del av behandlingen og med det lavere symptombyrde kan bidra til bedre behandlingsresultater og lavere risiko for tilbakefall til rusmiddelbruk.

Behandlingssenter bør tilrettelegge for og oppmuntre alle personer i rusbehandling til å delta i fysisk aktivitet i tillegg til andre behandlingstilnærminger.

Les hele artikkelen her

 

Publisert 15. aug. 2023 09:18 - Sist endret 15. aug. 2023 09:18