English version of this page

Undervisningsmetode for fastleger om opioidforskrivning kan redusere opioidbruk

Som del av POINT-prosjektet har artikkelen “Can academic detailing reduce opioid prescriptions in chronic non-cancer pain?” blitt publisert i BMC Primary Care. Artikkelen er et samarbeid mellom forskere vef SERAF UiO, FHI, NTNU og St. Olav Hospital og RELIS.

Bildet kan inneholde: gest, finger, håndledd, spiker, dominobrikker.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Artikkelen handler om «Kunnskapsbaserte oppdateringsvisitter», KUPP, hos fastleger om opioidforskriving.

KUPP er en undervisningsmetode som er utviklet basert på den internasjonalt anerkjente metoden «Academic detailing».

Kort fortalt går KUPP ut på at spesielt opplærte leger og farmasøyter (såkalte kliniske fasilitatorer) besøker fastlegene én-til-én på legens kontor i arbeidstiden, og har en 20 minutters dialog om de viktigste punktene innen et gitt terapiområde.

I artikkelen presenterer vi funn fra vår undersøkelse om nytten av KUPP-besøk på fastlegers opioidforskrivningsmønster hos pasienter med langvarig smerte i Norge, og fasilitatorenes erfaringer med å gjennomføre disse KUPP-besøkene.

Som datagrunnlag brukte vi registerdata fra Reseptregisteret og fokusgruppeintervju med fasilitatorer som hadde gjennomført KUPP-besøk om opioider. Sammenlignet med kommuner der leger ikke hadde mottatt KUPP-besøk om opioidforskrivning, fant vi en reduksjon i antall opioidbrukere i de kommunene hvor slike besøk hadde vært gjennomført.

Ifølge fasilitatorene ga fastlegenes arbeidserfaring og kjennskap til temaet fra før, ulike forutsetninger for å ta i bruk informasjonen som ble presentert i KUPP-besøkene.

Vi foreslår at fremtidige KUPP-kampanjer om opioidforskrivning bør vurdere hvordan man kan formidle det samme budskapet også til andre mottakere, slik som sykehusleger, og også til pasienter.

Kontaktpersoner

  • Ketil Arne Espnes (telefonnummer 917 99 228), Torunn Hatlen Nøst (73 41 25 34.)
  • POINT prosjektleder: Svetlana Skurtveit (41103614)

Les hele artikkelen her

Les mer om KUPP i Dagens Medisin

 

 

 

Publisert 12. apr. 2023 10:00 - Sist endret 8. sep. 2023 10:11