English version of this page

Vi trenger sanntidsovervåkning av overdoser

I en nylig artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening peker akuttmedisinere og forskere på hvordan helsedata for øyeblikket ligger ubrukt på ulike servere, og hvordan fraværet av mobilteknologi for førstehjelpsarbeidere er en hindring for tidlig identifisering av overdosetrender.

Bekymring over overdoser forårsaket av nye psykoaktive stoffer og potente opioider uttrykkes i mange land. I Norge illustrerer nylige rapporter om økningen i overdosedødsfall forårsaket av nitazener det skiftende landskapet av stoffer involvert i dødelige overdoser.

For øyeblikket er det ingen systematisk analyse av behandlingen av overdoser i det prehospitale akuttinnstillingen og akuttmottaket. Tilstedeværelsen av potente stoffer blir vanligvis avdekket post mortem, eller som en del av forskning. Data fra dødsfallsregistre gir et forsinket og ufullstendig bilde, og informasjon om alle pasienter som har blitt behandlet for overdose uten å dø må hentes fra alternative kilder. Våren 2024 har allerede sett rapporter om lommer med økt dødelighet, som i Bodø, men det finnes ingen systematisk innsamling og analyse av data som kan brukes til forebygging og behandling.

Dette resulterer i fragmentert og forsinket tilgang til informasjon om risikoer og trender, spesielt knyttet til nye stoffer. Helsevesenet selv må adressere overvåking og forberedelse for utbrudd med sterke potente opioider og nye psykoaktive substanser. Forfatterne etterlyser forbedringer i systemer som kan registrere, analysere og systematisk dele informasjon om overdosehendelser så nær sanntid som mulig. Mye av disse dataene eksisterer, ubrukt på flere plattformer.

Forfatterne kommenterer at både nye typer overdosetilfeller og nye stoffer endrer seg, og ulike tilnærminger til overvåking og respons er nødvendig.

Les hele artikkelen

Publisert 4. juni 2024 14:15 - Sist endret 4. juni 2024 14:16