English version of this page

SERAF-forskere publiserer i The Lancet

I dag har forskerne Anne Bukten og Professor Thomas Clausen ved SERAF, sammen med kollega Marianne Riksheim Stavseth ved OUS publisert sin forskning i tidsskriftet The Lancet.

Bildet kan inneholde: sylinder, font, rektangel, håndskrift, gass.

Funnene som publiseres er del av  the multi-national Mortality After Release from Incarceration Consortium (MARIC) study, og inkluderer en lang rekke forskere og data fra hele verden. Studien inkluderer nær 1,5 mill løslatelser internasjonalt, hvorav det norske bidraget er nesten 100.000 løslatelser fra perioden 2000-2016.

Artikkelen tar for seg dødelighet etter løslatelse fra fengsel, og viser en spesielt høy dødelighetsrisiko første uke etter løslatelse, der overdosedød og selvmord er blant de hyppigst forekommende dødsårsakene.

Data fra den norske delen av studien stammer fra SERAFs PriSUD-prosjekt, og utgangspunktet for samarbeidet med denne internasjonale gruppen var SERAFs publikasjon om dødelighet etter løslatelse fra norske fengsel publisert i 2017 i tidsskriftet Addiction.

Funnene fra denne nye Lancet artikkelen peker på viktigheten av å iverksette tiltak under fengslingen som bidrar til god behandling av rus- og psykisk lidelse for den innsatte, og i tillegg gi god oppfølging av den innsatte i den sårbare overgangsfasen fra fengsel til det sivile liv etter løslatelsen. Det er viktig at det etableres kontakt med behandlingsapparatet utenfor fengslet før løslatelsen slik at det ikke oppstår en glippsone.

Tiden under soning bør sees på som et mulighetsvindu for å både oppdage og starte god behandling av rus- og psykiske lidelser, slik at tilbakefall etter løslatelse kan forebygges.

Les artikkelen

Publisert 11. apr. 2024 09:37 - Sist endret 11. apr. 2024 14:28