English version of this page

SERAF-forskere publiserer om kreft blant personer med opioid ruslidelse

En nylig publisert artikkel ved SERAF inkluderte nær 20.000 personer i Norge med opioid ruslidelse og data fra Kreftregisteret og dødsårsaksregisteret.

Bildet kan inneholde: vann, fargerike, blå, azure, væske.

Resultatene fra artikkelen viser at personer med opioid ruslidelse har økt forekomst av kreft, sammenlignet med den generelle befolkningen.
Spesielt var det kreftformer i lever, lunge og bukspyttkjertelen (pankreas) som var mer hyppig forekommende.
Blant personer med opioid ruslidelse som fikk kreft var dødeligheten omtrent dobbelt så høy sammenlignet med den generelle befolkningen. 
Overlevelsestiden (1-års overlevelse) fra diagnosetidspunktet til dødsfall var også noe lavere i gruppen som hadde opioid ruslidelse.

Funnene viser at personer med opioid ruslidelse har både en forhøyet forekomst av kreft og en økt dødelighet fra kreft. Samlet indikerer dette at behandlingstjenester som er i kontakt med personer med opioid ruslidelse, bør ha et fokus på somatisk helse, inklusive helseundersøkelser som kan bidra til å oppdage kreft i tidlig stadie, og bistå til at personen kommer i adekvat behandling så raskt som mulig etter at en kreftdiagnose stilles.

Les artikkelen

Publisert 4. juli 2024 13:50 - Sist endret 10. juli 2024 11:03