SERAF lanserer Nasjonal statusrapport for LAR med tittelen "Tjuefem år med LAR"

Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Helsedirektoratet og er i hovedsak basert på data innsamlet fra 2023 fra alle landets LAR-enheter. I tillegg inkluderes perspektiver på utviklingen i LAR fra behandlingen startet som nasjonalt tilbud for 25 år siden, i 1998.

Foto: Apeland/Katrine Lunke

Det er per i dag omtrent 8500 personer i LAR i Norge. Etter en årrekke med økning i antall pasienter fra oppstarten av LAR ser vi nå en tendens til avflatning i den kontinuerlige veksten.

I årets undersøkelse var svarprosenten 83%, med 7026 deltakere av totalt 8467 pasienter. Utvalget vurderes å være nasjonalt representativt, og omtrent 7/10 pasienter har bidratt i datainnsamlingen. I LAR i Norge er 30% av pasientene kvinner, mens gjennomsnittsalderen er 48 år, og andelen pasienter over 50 år øker.

I dagens LAR er det en rekke LAR-medikamenter tilgjengelig, med 5-6 ulike medikamentvalg, i tillegg til heroinassistert behandling som tilbys i Oslo og Bergen. Tilgang til ulike LAR-medikamenter vil kunne bidra til at flest mulig av personer i målgruppen kan få forskrevet et LAR-medikament som passer sin livssituasjon og samtidig uten for dominerende bivirkninger.

Ser man på LAR i Norge gjennom 25 år, så ser man en behandling som er i stadig dynamisk utvikling, hvor antall medikamenter øker, fokus på pasientmedvirkning er vesentlig tydeligere, og medisinsk forsvarlighet i behandlingen er bedre balansert mot brukermedvirkningen enn tidligere.

I Norge har vi i dag en nokså fleksibel behandlingsmodell for LAR som inkluderer så mye som 70-80% av målgruppen for behandlingen. Vi erfarer høy retensjon og majoriteten og en økende andel av pasientene sier seg fornøyd med sin behandlingssituasjon.

Utfordringene fremover synes å være å kunne tilby en tilstrekkelig kvalitet i behandlingen, særlig knyttet til muligheter for deltakelse i aktiviteter og sosiale nettverk, utredning og behandling av somatiske og psykiske helseutfordringer i den aldrende populasjonen av pasienter, samt å tilby et tilstrekkelig differensiert tilbud tilpasset pasientenes ulike behov og livsfaser.

Les hele rapporten her

Publisert 29. mai 2024 12:30 - Sist endret 29. mai 2024 12:32