English version of this page

Stort omfang av symptomer og plager på somatiske lidelser blant norske LAR pasienter

Sammen med forskere ved Sørlandet Sykehus har SERAF bidratt i ny artikkel om somatisk helse og plager blant norske LAR pasienter.

Bildet kan inneholde: hånd, flash fotografering, kjole, gest, kroppssmykker.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

I artikkelen som er basert på forskningsprosjektene NorComt og AgeSUD, inkluderte vi 176 LAR pasienter, fra et representativ utvalg, med data både fra behandlingsstart og etter ett år, hvor datainnsamlingen foregikk mellom 2012-2016.

Vi fant at 63% rapporterte en eller flere somatiske tilstander ved behandlingsstart i LAR. De vanligste tilstandene var Hepatitt C, luftveisproblemer som astma og høyt blodtrykk.

Vi undersøkte også somatiske symptomer og plager, og de inkluderte LAR pasientene rapporterte om i gjennomsnitt 6 plager fra 16 organsystemer som var listet opp i spørreskjemaet. En betydelig andel av plagene var av langvarig karakter. De vanligste plagene var relatert til tannproblemer, hodepine og nedsatt hukommelse.

I sum peker funnene i retning av et betydelig omfang av somatiske tilstander og plager blant personer i LAR. Dette understreker behovet av å gjøre regelmessige helseundersøkelser, slik at somatiske tilstander kan oppdages og behandles. Å leve med en rekke sykdommer og plager vil kunne redusere livskvalitet. I en aldrende LAR populasjon slik vi har i Norge, er fokus på helsefremmende arbeid viktig for å optimalisere helse, funksjon og livskvalitet blant pasientene.

Les hele artikkelen her

 

 

Publisert 27. feb. 2024 11:13 - Sist endret 13. mars 2024 11:02