Årsrapport 2008

På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet ble Norges forskningsråd i mars 2006 bedt om å utarbeide et eget program for rusmiddelforskning. Som en del av programsatsingen ble det utlyst anbud om etablering av et universitetstilknyttet senter for rusmiddelforskning. 

Last ned PDF av rapporten her

Som én av tre søkere fikk Universitetet i Oslo i oppdrag å opprette Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) under Institutt for psykiatri.
2008 var første ordinære driftsår for SERAF. Senteret ble etablert helt på slutten av 2007 etter en omfattende søknads- og beslutningsprosess. Driftsåret 2008 har derfor vært preget av å være et oppstartsår og denne prosessen er enda ikke over.

SERAF skal fungere interfakultært og være tverrfaglig sammensatt og inneha solid faglig kompetanse på internasjonalt nivå innen klinikknær forskning på rusfeltet. Forskningen vil organiseres innenfor fire forskergrupper:

  • Sårbarhet for og utvikling av avhengighetstilstander
  • Rusrelaterte og komorbide tilstander
  • Intervensjoner (behandling/forebygging)
  • Helsetjenesteforskning.

SERAF skal bygge nettverk mellom rusforskere i hele landet og derigjennom bidra til bedre forskning på internasjonalt høyt nivå. Vi arrangerer derfor jevnlig nettverkspregede møter og formidler kontakt mellom de ulike forskningsmiljøer som vi enten er en del av, samarbeider med eller kjenner til. For at den biopsykososiale modellen for forståelse av rusmiddelproblemer skal komme i fokus er det viktig at ulike fagmessige bakgrunner representeres. Ulike metodemessige tilnærminger er også representert. Det er viktig å ha med seg at mange ulike rusmidler er i bruk og representerer utfordringer for samfunnet, den enkelte og behandlingsapparatet. Til slutt er det viktig at individ og systemrettet klinikknær forskning står i kontakt med samfunnsforsking på et mer overordnet plan slik at man finner den rette avveiningen mellom det å forstå rusmiddelmisbruk som en personlig tragedie og et samfunnsproblem. Disse elementene må være og er reflektert i SERAFs virke og forskning.

I år har vi, til tross for en hektisk tid med oppstart av enheten, opprettholdt vårt omfattende undervisningsprogram for leger og psykologer og startet arbeidet med å videreutvikle dette. Vi har gjort de nødvendige forberedelser til oppstart av mastergrad i psykososialt arbeid i 2009. Vi har bedrevet en omfattende foredragsvirksomhet, samt publisert og vært medforfattere på en rekke vitenskapelige artikler. Vår forskningsvirksomhet er også reflektert i de mange bidrag til internasjonale konferanser i form av postere, vitenskapelige foredrag og egne symposier. Denne årsrapporten gjenspeiler dette.

Til sist må vi nevne en omfattende virksomhet i forbindelse med arrangering av egne konferanser. I 2008 arrangerte vi et større seminar i forskningsetikk 2.-3. oktober. Tema var forskning på sårbare grupper, herunder rusmiddelbrukere. En rapport fra seminaret ble publisert mars 2009. Vi har arrangert en konferanse over 2 dager om cannabis og cannabisforskning. Konferansen ble arrangert i samarbeid med Rusmiddelprogrammet i Norges forskningsråd. En dagskonferanse om forskningsfronten innen rusmidler ble arrangert etter disse to dagene i november. I samarbeid med Nasjonalt Folkehelseinstitutt, SIRUS og Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest (KoRFor) arrangerte SERAF et todagers forskerseminar på Vettre; 27.-28. november. Til slutt deltok SERAF aktivt på den årlige konferansen i International Society of Addiction Medicine (ISAM). Dette er en viktig internasjonal arena for formidling av forskning innen rusmedisin feltet og ble i år arrangert 16.-20. november i Cape Town, Sør-Afrika. Her hadde SERAF et eget symposium: ”Opioid dependents on the margins”.

I forbindelse med denne årsmeldingen vil jeg som nytilsatt forskningsdirektør få takke alle medarbeidere, gamle som nye for deres store arbeidsinnsats i året som gikk. Deres bidrag er viktige. Jeg vil også få takke alle våre nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere. Ikke minst våre to hovedfinansieringskilder som er Helsedirektoratet og Norges Forskningsråd ved program for rusmiddelforskning.

Av Jørgen G. Bramness
Publisert 26. apr. 2011 13:05 - Sist endret 24. mai 2011 10:24