Rusmiddelbrukeren og forskeren

Flere mediaoppslag satte sommeren 2008 søkelys på forskning om rusmiddelbruk og rusmiddelbrukere.

Kritikken var til dels hard med anklager om brudd på Helsinkideklarasjonen og alminnelige forskningsetiske prinsipper og om at rusmiddelbrukere ble utsatt for fare og lokket til uforsvarlige forsøk. Regional etisk komité, REK, ble anklaget for å "sove i timen" og for å utøve skjønn uten tilstrekkelig kompetanse.

Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) og Seksjon for medisinsk etikk (SME) arrangerte i oktober 2008 et forskningsetisk seminar for å drøfte disse problemstillingene. SERAF og SME utgir nå en rapport fra seminaret redigert av Knut Ruyter fra Nasjonal forskningsetisk komité for medisin og helsefag, Jan Helge Solbakk fra SME og Helge Waal fra SERAF. I rapporten undersøker foredragsholderne prinsipper og anbefalinger for forskning som berører sårbare grupper, risiko-nytte i forskning med rusbrukere, samtykkekompetanse, og rammebetingelser for forskning – alt i lys av de mest kritiserte prosjektene. I tillegg bringer rapporten resultatet fra en gjennomgang av REK’s vurderinger i søknader om rusmiddelforskning. En tilsynsrapport fra Helsetilsynet er vedlagt.

Rapporten setter søkelyset på sentrale problemstillinger som ikke bare gjelder forskning om rusmiddelbruk og behandling av rusmiddelbrukere men også andre følsomme problemstillinger og grupper i samfunnets utkant. Den tilstreber derfor en rolle som et sentralt forskningsstrategisk dokument i tiden fremover for universitetsbasert og for annen forskning.

Bidragsytere: Finn Wisløff, Jan Helge Solbakk, Beate Indrebø Hovland, Edmund Henden, Olav Gjelsvik, Hege Kornør, Aud L Krook, Nikolaj Kunøe, Philipp Lobmaier, Gunnar Morken, Ingeborg Rossow, Knut W Ruyter og Helge Waal

Last ned rapporten her

Hvis du ønsker å motta et fysisk eksemplar av rapporten send en epost til: a.a.olsen@medisin.uio.no

Av Knut W. Ruyter, Jan Helge Solbakk, Helge Waal (red.)
Publisert 26. apr. 2011 13:05 - Sist endret 24. mai 2011 10:27