Årsrapport 2009

Senter for rus- og avhengighetsforskning, SERAF er et universitetstilknyttet forskningssenter for klinikknær rusmiddelforskning.

Last ned pdf av rapporten her

Senteret ble startet høsten 2007 etter en tildeling fra Norges forskningsråd på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet som et ledd i Opptrappingsplanen for rusmiddelfeltet. Senteret bygget videre på den tidligere Seksjon for klinisk rusmiddelforsking som i noen år var en universitetsenhet plassert ved LAR-Øst. SERAF er fra 01/01/2010 organisert under Institutt for sykehusmedisin ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo.

I løpet av 2009 ble alle vitenskapelige stillinger i vår relativt nyopprettede enhet tiltrådt. I skrivende stund er derfor alle stillinger besatt! 2009 har vært et meget aktivt år for SERAF. Dette gjelder både forskningsaktivitet og undervisningsvirksomhet.

Forskningsaktiviteten har gått på å fortsette gamle prosjekter, etablere nye, veiledning av stipendiater, publisering av artikler, presentasjon av våre resultater på møter og i mer populær form til brukere, myndighetspersoner og i media. Forskningsvirksomheten har også vært reflektert i de mange bidrag til internasjonale konferanser i form av postere og vitenskapelige foredrag. I denne årsrapporten vil vi vise dette.

SERAF fungerer interfakultært (Institutt for psykiatri og Psykologisk institutt), er tverrfaglig sammensatt og innehar faglig kompetanse på internasjonalt nivå innen klinikknær forskning på rusfeltet.
Forskningen foregår på en rekke områder:

  • Sårbarhet for og utvikling av avhengighetstilstander
  • Rusrelaterte og komorbide tilstander
  • Intervensjoner (behandling/forebygging)
  • Helsetjenesteforskning

SERAF har som oppgave å bygge nettverk mellom rusforskere i hele landet og derigjennom bidra til bedre forskning på internasjonalt høyt nivå. De ovenstående satsningsområdene er derfor representert i alle nettverkene som SERAF har bygget opp for å ivareta forskningsinteressertes behov. De ulike nettverkene er:

  • Amfetamin-forskning/Rus og psykiatri
  • Rusmidler, mor og barn
  •  Alkoholmisbruk og behandling
  • Helsetjenesteforskning på rusmiddelfeltet
  • Legemiddelmisbruk; BZD og opiater
  • LAR- forskning

Undervisningsvirksomheten har bestått i å holde egne kurs, drive PhDundervisning, gjennomføre første halvår av den nystartede mastergradutdannelsen, ved siden av å gjennomføre vår undervisning overfor medisinstudenter og studenter på psykologi. Vi har også vært representert nasjonalt på en mengde arrangementer som foredragsholdere og møtedeltagere. Vi har i tillegg arrangert egne konferanser. I samarbeid med Rusmiddelprogrammet i Norges forskningsråd og Avdeling for Legemiddelepidemiologi ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt arrangerte vi i november en stor konferanse om misbruk av reseptbelagte legemidler over to dager med en allmenn del og en forskningsworkshop.

I forbindelse med denne årsmeldingen er det grunn til å takke alle medarbeidere, gamle og nye for en stor arbeidsinnsats i 2009. SERAF takker også nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere, ikke minst våre to hovedsponsorer Helsedirektoratet og Norges Forskningsråd ved Program for rusmiddelforskning.

 

Av Jørgen G. Bramness
Publisert 26. apr. 2011 13:06 - Sist endret 24. mai 2011 10:31