SERAF rapport nr 2/2024 - Statusrapport 2023

Statusrapporten for 2023 er nå tilgjengelig for nedlasting. SERAF utarbeider årlig nasjonal statusrapport for LAR på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Klikk her for å laste ned Statusrapporten for LAR 2023 (pdf)

Forord

SERAF utarbeider en årlig nasjonal statusrapport for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) på oppdrag fra Helsedirektoratet. Statusrapporten er basert på en kartlegging som alle LAR-enhetene gjennomfører en gang i året. Formålet er å kartlegge pasientenes situasjon, behandling, og behandlingsutfall i LAR.

I statusrapporten oppsummeres sentrale funn om situasjonen til pasienter i LAR, aktuell behandlingsstatus, medikamentell behandling (inkludert valg av medikament og dosering), psykososial oppfølging (som behandlingsmål, individuell plan, ansvarsgruppemøter og behandling for psykiske helseproblemer), psykisk helse, fysisk helse, og rusbruk. I tillegg presenteres funn om dødsfall blant pasienter i LAR siste år.

Statusrapporten for 2023 markerer 25 år med LAR i Norge, og er den andre statusundersøkelsen som gjennomføres etter innføringen av reviderte LAR-retningslinjer i 2022. Statusundersøkelsen har vist at LAR over tid har blitt en godt etablert, standardisert behandling for de fleste med opioiddominert avhengighet. Behandlingen er i stadig utvikling, med gradvis økt fleksibilitet og fokus på brukermedvirkning gjennom praksis og reviderte retningslinjer.

I statusundersøkelsen for 2023 har LAR-enheter som benytter det elektroniske journalsystemet DIPS Arena besvart en noe videreutviklet versjon som inkluderer tilleggsopplysninger. Pasientene som får behandling i disse LAR-enhetene har oppgitt opplysninger om bruk av behandlingsplan, bivirkninger, fysisk helse, sykdommer, smerte og behandling siste år, samt tobakkbruk. Nytt av året er i tillegg spørsmål om hvorvidt pasienten har mottatt informasjon om klagerett i LAR. Vi håper og tror at disse spørsmålene kan bidra til å videreutvikle kunnskap om pasientenes situasjon og viktige aspekter av behandlingen.

Denne rapporten er resultatet av betydelig innsats i hver LAR-enhet. Vi takker for innsatsen fra pasienter i LAR som har besvart statusundersøkelsen, LAR-ansatte over hele landet for arbeidet med innsamling av svar, og for et godt samarbeid med LAR-enhetene og med Helsedirektoratet. Takk også til Anne Bukten for gjennomlesning og innspill.

 

Publisert 29. mai 2024 12:30 - Sist endret 30. mai 2024 13:51