Støtte til ALS-forskning

Professor Joel Glover ved IMB og professor Trygve Holmøy ved Klinmed har mottatt midler fra Stiftelsen ALS Norsk Støttegruppe for å forske på ALS.

Fra venstre: Trygve Holmøy, Joel C. Glover og leder for Stiftelsen ALS norsk støttegruppe, Mona H. Bahus. Foto: ALS Norsk Støttegruppe.

ALS er en sykdom som ødelegger nerver i ryggmarg og hjerne slik at pasienten gradvis mister kontroll over den viljestyrte muskulaturen. Pasienten opplever økende lammelser i kroppen og dør til slutt av pustesvikt.

Sykdommen utvikler seg som regel raskt, og det finnes i dag ingen kur.

Formålet med utdelingen er å øke forståelsen av sykdommen ved å kombinere grunnforskning og klinisk forskning.  

Stamcelleforskning

Et av prosjektene som får midler er et samarbeid mellom professor Joel C. Glover ved Nasjonalt senter for stamcelleforskning, IMB, og professor Trygve Holmøy ved Klinmed og Nevroklinikken på Ahus.

– Målet med dette prosjektet er å finne ut mer om hvilke mekanismer som fører til at nervecellene blir syke og dør, forteller Holmøy.

For å studere dette vil de ta i bruk de nyeste teknikkene innen stamcelleforskning, som gjør det mulig å hente celler fra huden til pasienter med ALS og gjøre disse om til stamceller, såkalte induserte pluripotente stamceller (iPS-celler). iPS-cellene blir deretter gjort om til nerveceller som kan studeres i laboratoriet, og med det bidra til å skape ny forståelse for sykdomsforløpet.  

– Det er svært gledelig at ALS norsk støttegruppe nå kan støtte dette prosjektet med midler de har samlet inn. I tillegg kan de formidle en betydelig testamentarisk gave, som vi selvsagt er svært takknemlige og for å motta, sier Glover og Holmøy i en uttalelse.

Stiftelsen ALS Norsk Støttegruppe

Stiftelsen ALS Norsk Støttegruppe ble stiftet i 2014, og jobber for økt fokus på sykdommen og bedret livskvalitet for ALS-syke og deres pårørende.

Støttegruppen delte 26. februar ut til sammen 2.650.000 kr i prosjektmidler fordelt på to nystartede forskningsprosjekter på ALS. 2 millioner av midlene kommer fra en testamentarisk gave.

I tillegg til Glover og Holmøys prosjekt deles det ut midler til Ioanna og Axel Sandvig ved St. Olavs hospital og NTNU.

Av Guro Flinterud
Publisert 1. mars 2016 11:00 - Sist endret 2. mars 2016 09:11