Til finalen i Forsker Grand Prix

– Hvis du brenner for forskningsformidling bør du melde deg på, mener Katrine Rolid.

Bildet kan inneholde: rød, menneskelig, teknologi, yttertøy, opptreden.

Kledd for anledningen: I rød treningsdress snakket Katrine Rolid om høyintensitetstrening fra Byscenen i Trondheim under finalen i Forsker Grand Prix Foto: Yngve Vogt.

Forsker Grand Prix

Forsker Grand Prix er en konkurranse i forskningsformidling arrangert som en del av Forskningsdagene hvert år. Ti ph.d.-studenter går gjennom en delfinale i sin landsdel for å komme til finalen. Her skal de fortelle om sin forskning på en mest mulig engasjerende måte, på kun fire minutter. Hvem blir kåret til den beste forskningsformidleren?

Katrine Rolid nådde helt til den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix som ble arrangert i Trondheim i slutten av september. Hun er stipendiat ved Klinmed på Kardiologisk avdeling.

En lærerik og morsom opplevelse

– Det har vært utrolig morsomt! Jeg har lært ting om forskningsformidling jeg ikke har tenkt på før. Så har det i tillegg vært en personlig reise hvor jeg har turt å gå langt utenfor den såkalte "komfortsonen" og blitt tryggere på meg selv som formidler, sier hun.

Rolid forteller at hun først oppdaget Forsker Grand Prix via UiO og Forskningsdagene sine nettsider, og tenkte at hun kunne ha nytte av å lære seg mer om formidling av forskning.

Hun skryter av opplegget hun har vært igjennom der hun har fått god veiledning i å forenkle og spisse budskapet til et folkelig språk:

– Det har vært en veldig bra prosess med både obligatoriske fellessamlinger og individuelle veiledningstimer, i tillegg til øving i par og selvfølgelig øving på egenhånd. Arrangørene og veilederne har vært fine å samarbeide med og jeg har følt meg så godt ivaretatt i til tider en helt ukjent verden, forteller hun.

Stipendiat Katrine Rolig øver med coach før finalen i Forsker Grand Prix. Foto: Yngve Vogt, UiO.

HIT hos hjertetransplanterte

Rolid forsker på effekten av høy-intensitets intervalltrening (HIT) hos pasienter som nylig er hjertetransplantert. Hun sammenligner pasienter som gjør trening med HIT, med pasienter som gjør trening med moderat intensitet, så tidlig som tre måneder etter hjertetransplantasjonen.

– Jeg undersøker hvilken effekt treningsmetodene har på oksygenopptaket (kondisjonen), muskelstyrken i bena, hjertefunksjon, blodårefunksjon, ulike blodprøver og livskvalitet, forteller hun.

Rolid har fulgt opp pasientene over tid, fra de var nylig transplantert og frem til 1 år etter transplantasjonen og videre opp til 3 år.

– En svært viktig del av studien er hvordan de hjertetransplanterte tolerer HIT så tidlig etter transplantasjonen og hvordan det går med pasientene på lengre sikt. Dette har det ikke blitt forsket på tidligere på verdensbasis, sier hun.

Oppfordrer andre til å delta i Forsker Grand Prix

Rolid vil gjerne inspirere andre stipendiater til å delta i Forsker Grand Prix og oppfordrer til å sende inn en søknad neste år: 

– Jeg tror alle har noe å lære her. Hvis du har lyst til å bli en bedre formidler er dette en god mulighet til å treffe folk med god kompetanse på dette, mener stipendiaten.

Hun påpeker at det tar en del tid og energi å være med i konkurransen, så man må ha overskudd til å gjøre dette ved siden av annet arbeid. 

– Hvis du brenner for forskningsformidling men er litt usikker på hvordan du skal få forskningen din ut til folket, bør du i hvert fall melde deg på! Jeg er svært takknemlig for at jeg har fått muligheten til å formidle forskningen min på denne måten, avslutter hun.

Kontakt

Referanser

 

Publisert 14. okt. 2020 08:40 - Sist endret 11. feb. 2022 15:10