English version of this page

Fant alvorlig bivirkning av koronavaksine

Norske forskere har nylig påvist en sjelden, men svært alvorlig bivirkning av koronavaksinen fra AstraZeneca. Det blir lagt merke til.

Collage av fire portrettfoto

Fire av våre forskere har medvirket. Fra venstre: Annika E. Michelsen, Ludvig A. Munthe, Geir E. Tjønnfjord og Pål A. Holme. Foto: UiO

For første gang i moderne tid sitter en hel verden og bare venter på å bli vaksinert. Og de som utvikler vaksiner har levert. I løpet av relativt kort tid har flere helt nye vaksiner blitt tatt i bruk. 

De har alle vært testet så godt som man kan få testet vaksiner før man begynner storskala vaksinering. Likevel kan det dukke opp sjeldne bivirkninger når man har vaksinert mange nok. Og det er nettopp det som har skjedd nå.  

Noen vaksinerte fikk en sjelden kombinasjon av symptomer

Forskerne oppdaget at enkelte pasienter utviklet en sjelden kombinasjon av blodpropp, lavt antall blodplater og økt tendens til blødninger.

Reaksjonen minnet sterkt om en tilstand kalt heparinindusert trombocytopeni, men ingen av disse pasienten hadde fått legemiddelet heparin. Her var det mye å ta tak i for nysgjerrige og vitebegjærlige forskere. 

Sammen med forskere ved Nasjonal behandlingstjeneste for avansert trombocyttimmunologi (Universitetssykehuset i Nord-Norge) fant forskere fra Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus ut at pasientene som ble syke etter vaksinering hadde de samme antistoffene som man ser ved heparinindusert trombocytopeni.

9. april ble funnene publisert i det prestisjetunge tidsskriftet New England Journal of Medicine. 

Funnene har fått stor oppmerksomhet  

Funnene og de videre undersøkelsene har blitt lagt merke til hos både leg og lærd. De har fått stor oppmerksomhet i mediene, og på faglig hold har bruken av vaksinen blitt grundig evaluert. 

– Det medisinske fakultet er stolte av forskerne våre som har bidratt til denne viktige studien, sier dekan Ivar P. Gladhaug. – Dette viser betydningen av å ha sterke miljøer i grunnforskning og translasjonsforskning som på kort varsel kan ta i bruk hele den moderne molekylærbiologiske kunnskap for å besvare spørsmål som dukker opp akutt og uforutsett i klinisk medisin.

Kontakt

Les mer

Av Elin Lunde
Publisert 13. apr. 2021 16:06 - Sist endret 22. apr. 2021 10:38