Victor Greiff utnevnt til Young CAS Fellow

Greiff skal i sitt prosjekt utforske hvordan evolusjonen har påvirket immunsystemet vårt.

Senter for grunnforskning ved Det norske videnskapsakademi (CAS) har for andre gang utpekt to såkalte Young CAS Fellows. En av disse er Victor Greiff, førsteamanuensis ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Klinmed.

Bildet kan inneholde: briller, hår, panne, briller, smil.
Victor Greiff. Foto: Øystein Horgmo, UiO. 

– Jeg ser veldig frem til å gjøre om banebrytende ideer i grensesnittet mellom immunologi, evolusjonsbiologi og maskinlæring, til konkrete prosjekter sammen med gamle og nye samarbeidspartnere, sier Greiff.

Young CAS Fellow-programmet støtter fremragende unge forskere ved å gi dem muligheten til å bygge uavhengige forskningsnettverk og få erfaring som forskningsledere tidlig i karrieren. Prosjektperioden er for perioden januar 2023 til desember 2024.

Greiff skal lede Young CAS Fellow-prosjektet EVOIMMPRINT: Evolutionary imprints on human adaptive immunity.

Hvordan har evolusjonen påvirket immunsystemet vårt?

– Hovedmålet med prosjektet mitt er å oppnå en omfattende oversikt over hvordan evolusjonen har påvirket vår adaptive immunitet, sier Greiff.

For å beskytte oss mot nye sykdommer må vi forstå hvordan kroppen kan opparbeide seg immunitet. 

– For å forstå hvordan immunsystemet vårt tilpasser seg patogener og hvordan vi trenger å styrke det for å gjøre det mer robust mot nye ukjente trusler som for eksempel SARSCoV-2, må vi tyde de evolusjonære prinsippene som ligger til grunn for vår adaptive immunitet, sier han.

Immunforsvaret gjenkjenner tidligere vanlige sykdommer

Gjennom historien har vi sett at immunforsvaret vårt er dårlig på å lage en immunrespons når det kommer nye sykdommer, som for eksempel store pandemier. Vi ser det også i den generelt dårlige immunresponsen vi har mot HIV.

Samtidig gjenkjennes og håndteres sykdommer som mennesker ofte er i kontakt med, som influensa, mye bedre av immunsystemet.

Cellene i det adaptive immunforsvaret vårt gjenkjenner overflatestrukturer, antigener, i sykdommene de møter.

– Vi antar at eksponeringer for antigener gjennom evolusjonær tid har påvirket vår adaptive immunitet. Dette gjør at immunsystemet gjenkjenner de patogenene som våre forfedre har møtt flere ganger i fortiden, forklarer Greiff.

– Men vi mangler en årsakssammenheng og en grunnleggende forståelse av hvordan immunresponsers varierende kvalitet er resultat av evolusjonen.

Nettverk med verdensledende ekspertise

For å nå dette målet vil Greiff skape et nettverk av forskere med verdensledende ekspertise innen immunologi, strukturell og evolusjonær biologi og maskinlæring. Sammen skal de utvikle verktøy som kan utforske det evolusjonære avtrykket på vårt adaptive immunsystem.

Prosjektet vil ha grunnleggende og banebrytende implikasjoner for forståelse, forutsigbarhet og utvikling av adaptiv immunitet.

Samspill mellom grunn- og anvendt forskning

Til vanlig dreier forskningen til Greiff seg om å identifisere hva de adaptive immuncellene gjenkjenner. Forskeren forteller at han søkte på programmet for å utvide dette spørsmålet for å forstå dets evolusjonære opphav.

– Young CAS-stipendet vil bidra til å etablere min forskning i grenseflaten mellom veldig grunnleggende forskning, som forståelse av immunspesifisitet, på den ene siden og tverrfaglig anvendt forskning, som antistoff- og vaksineteknikk, på den andre siden, sier han.

Om Senter for grunnforskning (CAS)

Senter for grunnforskning ved Det Norske Videnskaps-Akademi (CAS) er en forskningsstiftelse, grunnlagt av Det Norske Videnskaps-Akademi i 1989.

Hovedformålet vårt er å fremme nysgjerrighetsdrevet, fremragende grunnforskning. Hos oss får forskerne et romslig budsjett og en unik mulighet til å jobbe uforstyrret og sammenhengende med sin forskning.

Les mer

Kontakt

 

Emneord: Victor Greiff, Immunologi, immunsystemet
Publisert 21. okt. 2022 08:46 - Sist endret 21. okt. 2022 08:46