5 millioner til forskning på Parkinsons sykdom

Hilde Loge Nilsen og Nicola Pietro Montaldo har fått midler fra Michael J. Fox Foundation for å se på mitokondrienes rolle i utviklingen av Parkinsons sykdom.

Bildet kan inneholde: hud, skulder, øye, smil, helsevesen.

– Bedre kunnskap om grunnleggende mekanismer som kan bidra til utvikling av Parkinsons sykdom er helt nødvendig for at vi skal få meningsfulle fremskritt innen behandling, sier Hilde Loge Nilsen. Hun er sammen med kollega Niocla Pietro Montaldo tildelt 5 millioner kroner fra Michael J. Fox Foundation. Foto: Ine Eriksen, UiO og privat.

Parkinsons sykdom er en nevrodegenerativ sykdom som i hovedsak rammer personer over 60 år. Sykdommen oppstår når hjernecellene som lager dopamin dør. Dopamin er et stoff som blant annet koordinerer bevegelse. Personer med sykdommen opplever skjelving, stivhet, problemer med balansen og at bevegelsene blir langsommere. Parkinsons er en livslang sykdom som forverres over tid.

– Det finnes ingen behandling som kan dempe utviklingen av Parkinsons sykdom. Bedre kjennskap til årsaker til sykdommen er helt nødvendig for å finne nye behandlingsstrategier, sier Hilde Loge Nilsen.

Hun og kollega Nicola Pietro Montaldo er tildelt 5 millioner kroner fra The Michael J. Fox Foundation (MJFF) til prosjektet «Mitochondrial Transcription regulation via Base Excision Repair». I prosjektet skal de se nærmere på rollen mitokondriene har i Parkinsons sykdom.

Begge er forskere ved Avdeling for mikrobiologi ved UiO og OUS.

Kan ny mekanisme overføres til mennesker?

Mitokondriene er cellenes «energiverk» og produserer energi som cellen trenger for å utføre mange nødvendige celleprosesser.

– Ved å bruke en dyremodell for Parkinson sykdom har vi identifisert at en ny mekanisme som involverer mitokondriene kan ha en rolle i utviklingen av sykdommen. I dette prosjektet skal vi undersøke i hvilken grad denne mekanismen også er relevant for utviklingen av Parkinsons sykdom hos mennesker. Det gjør vi ved å lage en modell med humane celler, forklarer Loge Nilsen.

Vil bruke stamceller for å utvikle dopaminerge nevroner

Personer med Parkinsons sykdom har som nevnt mindre dopamin i hjernen. Derfor vil forskerne i dette prosjektet utvikle dopaminerge nevroner.

– Dette skal vi gjøre ved å bruke spesifikke stamceller som lages fra celler donert fra pasienter med Parkinsons sykdom, forteller Montaldo.

– I fremtiden vil vi også utvikle minihjerner for å bekrefte funnene våre, sier han.

Kunnskap om grunnleggende mekanismer nødvendig for medisinske fremskritt

Loge Nilsen forteller at studien er såkalt grunnforskning og nettopp dette var grunnen til at MJFF ønsket å støtte studien.

– Fordi bedre kunnskap om grunnleggende mekanismer som kan bidra til utvikling av Parkinsons sykdom er helt nødvendig for at vi skal få meningsfulle fremskritt for behandling, sier hun.

– Men motivasjonen for studien er å kunne utvikle behandling i fremtiden, legger hun til.

Om Michael J. Fox Foundation

Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research (MJFF) er dedikert til å finne en kur for Parkinsons sykdom. Stiftelsen ble etablert i 2000 av skuespilleren Michael J. Fox.

Stiftelsens mål er mer kunnskap om Parkinsons sykdom og utvikling av en objektiv test for diagnostisering. I tillegg er stiftelsen opptatt av å engasjere pasienter i forskning og støtte utviklingen av nye behandlinger. MJFF er i dag den største frivillig-baserte finansiøren av forskning på Parkinsons sykdom i verden.

Kontakt

Les mer

Emneord: Parkinsons sykdom, Stamceller, Hilde Loge Nilsen, Nicola Pietro Montaldo Av Julie Nybakk Kvaal
Publisert 26. jan. 2023 19:26 - Sist endret 26. jan. 2023 19:26