English version of this page

Det nye SFF’et CRESCO er offisielt i gang

Med en kick-off konferanse har det nye senteret for fremragende forskning (SFF) offisielt åpnet. Målet med CRESCO er å få ny og viktig kunnskap om biologiske prosesser i livets aller første faser.

Bildet kan inneholde: smil, himmel, sky, anlegg, menneskelig.

Gruppelederne i CRESCO, bak fra venstre Gareth Greggains, Hilde Loge Nilsen, Arne Klungland, Peter Fedorcsak og Pål Falnes. Foran fra venstre: Elisabeth Kommisrud, Lorena Arranz, John Arne Dahl, Mads Lerdrup, Magnar Bjørås. Foto Guro Flor Lien, UiO.

Det nye senteret for fremragende forskning heter Centre for Embryology and Healthy Development, med kortnavnet CRESCO. En forventningsfull senterleder og professor Arne Klungland ønsket velkommen til de fremmøtte på senterets kick-off konferanse på Soria Moria Hotell 6. september.

– Det er en drøm å komme i gang. Vi har ventet lenge med å starte opp og gleder oss veldig mye, sa Klungland.

Han skal være senterleder i CRESCOs første fem år, og førsteamanuensis Lorena Arranz skal være senterleder de neste fem.

Epigenetikkens rolle i tidlig fosterutvikling

De biologiske prosessene som skjer i de aller tidligste stadiene av livet har store konsekvenser for utvikling og helse. Hvis noe går galt, kan konsekvensen være spontanabort eller alvorlige medfødte sykdommer.

Forskerne i CRESCO vil bruke avansert teknologi for å studere epigenetikkens rolle i utviklingen av eggceller og tidlig fosterutvikling.

Én-helseperspektiv til det beste for samfunnet

Klungland fortalte at senteret har tre hovedmål.

– Vi ønsker for det første å identifisere molekylære mekanismer som er viktige for at et embryo skal kunne utvikle seg på en sunn måte, sa han.

– Så vil vi på sikt etablere nye metoder for å sikre høyere kvalitet på IVF. Ikke minst vil vi ha veldig gode testprosedyrer for kvaliteten på IVF-embryoer, la han til.

IVF står for in vitro-fertilisering og betyr befruktning i et prøverør.

– I tillegg er det veldig viktig at dette skal være i et Én-helseperspektiv. Det betyr at vi skal kunne bruke oppdagelsene vi får i modellorganismer til det beste både for IVF for mennesker og for husdyr. Og på tvers av modellorganismer, sa Klungland.

Du kan lese mer om CRESCOs forskning på Medisinbloggen.

Ni forskergrupper i CRESCO

Senterlederen påpekte at feiringen av den offisielle åpningen på Soria Moria var den aller første gangen at alle forskergruppene i CRESCO var samlet.

– Dette er vår alle første fellessamling, og det er veldig fint å være sammen og få et inntrykk av hvor mange vi er, sa han.

CRESCO har ni forskergrupper, som springer ut fra UiO, Oslo universitetssykehus, Universitetet i Tromsø, Sykehuset Innlandet og Københavns universitet.

  • Dynamic Gene Regulation – Ledes av Arne Klungland
  • Stem Cell Ageing and Cancer – ledes av Lorena Arranz
  • Reproductive Medicine – ledes av Peter Fedorscàk
  • Cell and reproduction biotechnology – ledes av Elisabeth Kommisrud
  • Genome and Epigenome Regulation in Embryo Development, Ageing and Disease – ledes av John Arne Dahl
  • Cellular Responses to DNA Damage – Ledes av Magnar Bjørås
  • DNA-repair – ledes av Hilde Loge Nilsen
  • Biological methylation – ledes av Pål Falnes
  • Bioinformatics – ledes av Mads Lerdrup

Senteret vil holde til på SINTEF frem til de flytter inn i det nye Livsvitenskapsbygget som nå reiser seg raskt.

Bildet kan inneholde: menneskelig, samfunnet, stol, tilpasning, offentlig tale.
Lorena Arranz og Arne Klungland presenterte gruppelederne på åpningsseminaret. Foto: Guro Flor Lien, UiO.

UiO er en stolt vertsinstitusjon for senteret

CRESCO er blant de få utvalgte nye SFF’ene som er bevilget av Forskningsrådet høsten 2022. Senteret er forankret ved Institutt for klinisk medisin og er instituttets femte Senter for fremragende forskning.

På vegne av vertsinstitusjonen Universitetet i Oslo var det en stolt instituttleder Dag Kvale som overbrakte gratulasjoner til det nye senteret.

– CRESCOs åpningsseminar er nesten symbolsk for senterets tema – livets begynnelse. Dere har en ambisiøs, grunnleggende og tverrfaglig tilnærming for å forstå embryonal utvikling og konsekvenser for utvikling videre til friske individer, sa han.

– På vegne av UiO gratulerer jeg senteret og medarbeidere med dagen. Vi vil som vertsinstitusjon legge forholdende godt til rette for fremragende forskning!

Sentre for fremragende forskning kan flytte den internasjonale forskningsfronten

Benedicte Løseth, områdedirektør for forskningssystemet og internasjonalisering i Forskningsrådet var også tilstede på Soria Moria for å gratulere CRESCO.

Løseth, som også har ansvar for banebrytende forskning, fortalte at Forskningsrådet er svært stolt av SFF-ordningen sin.

– SFF-ordningen gir Norges fremste vitenskapelige miljøer muligheten til å organisere seg i fremragende forskningssentre. Slik kan dere nå særlige ambisiøse vitenskapelige mål og oppnå nyskapende resultater med stort potensial for å flytte den internasjonale forskningsfronten, sa Løseth til de fremmøtte.

Løseth trakk videre frem hvordan CRESCO skal bruke banebrytende og helt ny teknologi i forskningen.

– Forskningsrådet ser stort frem til banebrytende resultater og ny grunnleggende innsikt i tidlig fosterhelse, og mekanismer som reprogrammerer det genetiske arvematerialet. Gratulerer så mye til UiO og Centre for Embryologi and Healthy developement, sa Løseth.

Bildet kan inneholde: smil, briller, sosial gruppe, prisutdeling, erme.
Både Benedicte Løseth fra NFR (til venstre) og Dag Kvale fra Institutt for klinisk medisin (til høyre), gratulerte Arne Klungland og Lorena Arranz med åpningen av CRESCO. Foto: Guro Flor Lien, UiO.

Potensiell komplementær kompetanse fra gjesteforedrag

I tillegg til hilsener og faglige innlegg fra flere av senterets ph.d.-studenter og postdoktorer, var 15 internasjonale gjesteforelesere fra Danmark, Nederland, Belgia, Spania, Storbritannia, Sveits og USA invitert til åpningsseminaret.

Dette var både forskere som senteret har etablert samarbeid med, samt potensielle samarbeidspartnere for CRESCO de neste årene.

– Dette var kjempefine forelesninger og veldig moro. Det er overraskende god komplementaritet til det vi jobber med her, oppsummerte Klungland, som gleder seg til å utvikle senterets samarbeid med flere av gjesteforeleserne fremover.

Det var også invitert forelesere som presenterte unike fremskritt innen maskinlæring som kan brukes for å bedre forstå eksperimentelle data.

CRESCO betyr «jeg vokser»

Kortnavnet til det nye SFF’et er CRESCO. Det er ikke en forkortelse for senterets hele navn, men navnet har likevel en viktig betydning.

– CRESCO er latin og italiensk for jeg vokser eller jeg spirer. På engelsk ville vi sagt «to spring from». Og det er jo på en måte det vi skal gjøre her i dette senteret, sa Klungland.

CRESCOs nettsider finner du programmet for hele seminaret.

Kontakt

Les mer

Emneord: SFF, senter for fremragende forskning, CRESCO, Arne Klungland, Embryologi Av Julie Nybakk Kvaal
Publisert 31. okt. 2023 21:18 - Sist endret 6. feb. 2024 09:43