English version of this page

Offisiell åpning av SFF’et PRIMA

Onsdag 21. juni var det offisiell åpning av det nye Senteret for fremragende forskning (SFF), PRIMA. Senterets mål er å utvikle ny og mer treffsikker immunterapi som skal forbedre dagens kreftbehandling og behandle flere pasienter.

Bildet kan inneholde: dressbukse, smil, bukse, stående, erme.

Nå er PRIMA offisielt åpnet! Senteret fikk hilsener fra både NFR, UiO og OUS. F.v. konstituert administrerende direktør ved OUS, Morten Reymert, rektor ved UiO Svein Stølen, senterleder og professor Karl-Johan Malmberg, administrerende direktør i NFR Mari Sundli Tveit og senterleder og professor Johanna Olweus. Foto: Julie Nybakk Kvaal, UiO.

En tydelig stolt og glad professor Karl-Johan Malmberg ønsket et fullstappet auditorium velkommen til åpningen av det nye SFF’et Precision Immunotherapy Alliance (PRIMA). Malmberg skal være senterleder for PRIMA de første fem årene av senterets 10 års finansieringsperiode. Professor Johanna Olweus skal lede senteret de siste fem årene.

Takk for at dere er her, vi er svært begeistret for å kunne starte opp PRIMA! Dette har vi både ventet lenge på og jobbet hardt for å få til, sa Malmberg til de fremmøtte.

Vil utvikle enda mer treffsikker immunterapi mot kreft

Det har vært mange gjennombrudd innen kreftbehandling med immunterapi det siste tiåret. Imidlertid er det bare noen få krefttyper hvor denne behandlingen er effektiv.

I PRIMA ønsker forskerne å utvikle ny immunterapi for pasientgrupper som det i dag ikke finne effektiv behandling for. For å nå dette måle må forskerne overvinne sentrale utfordringer i feltet slik at presisjonsimmunterapi kan utvikles for krefttyper som er vanskelige å behandle.

Skal bruke komplementær kompetanse for å nå målene

Malmberg presenterte sine gruppeledere og beskrev hvordan senteret har samlet et ekspertteam bestående av syv forskergrupper fra Universitetet i Oslo (UiO) og Oslo universitetssykehus (OUS).

– Vi skal utnytte vår komplementære ekspertise til å angripe utfordringene fra flere vinkler. Vi nyter også godt av synergiene som oppstår når vi jobber sammen. Dette vil gi oss muligheten til å løse utfordringene på en mer koordinert og effektiv måte, sa senterlederen, som også trakk frem senterets nære samarbeid med verdensledende forskere på feltet.

De syv forskergruppene i PRIMA

  • NK-cell biology and NK cell therapy  - Ledes av Karl-Johan Malmberg
  • Experimental immunotherapy - Ledes av Johanna Olweus
  • Laboratory for adaptive immunity and homeostasis  - Ledes av Jan Terje Andersen
  • Blood and Lymphoproliferative Diseases - Ledes av Ludvig A. Munthe
  • Lymphoma biology - Ledes av June H. Myklebust
  • Protein Array - Ledes av Fridtjof Lund-Johansen
  • Better therapies for rare immune diseases - Ledes av Emma Haapaniemi
Bildet kan inneholde: verden, organisme, samfunnet, presentasjon, projeksjonsskjerm.
– Vi skal utnytte vår komplementære ekspertise til å angripe utfordringene fra flere vinkler, sa Malmberg da han presenterte de syv forskergruppene og gruppelederne i PRIMA. Foto: UiO.

Vi vil behandle flere pasienter

Andre viktige faktorer for å få til PRIMA er blant annet banebrytende teknologier, at forskerne skal bruke et unikt programdesign og basere forskningen på store biobanker.

Avslutningsvis minnet Malmberg alle om at det overordnede målet for PRIMA er å kunne utvikle presisjonsimmunterapi for å behandle flere former for kreft og dermed flere pasienter.

– Vi vil kurere pasienter, det er målet, sa han.

Du kan lese mer om PRIMAs forskningsfokus på Medisinbloggen.

NFR: Langsiktig grunnforskning for å få resultater

– Det et er et privilegium å få være med på starten av et nytt SFF!

Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet, fortalte at Forskningsrådet har som mål å fremme fremragende forskning av høyeste kvalitet. Hun påpekte at tildelingen av et SFF er et ekstremt trangt nåløye, og det har PRIMA klart å nå gjennom.

– Immunterapi er en revolusjonerende kreftterapi som gir pasienter nytt håp. Vi regner med at deres nye SFF vil komme pasientene til gode og få konsekvenser som når langt utover landegrensen. Deres fremragende forskning vil gi innsikt som vil føre til flere behandlingsmuligheter og gi et bedre liv for pasienter og deres pårørende, sa hun til Malmberg og Olweus.

Hun trakk frem den magiske kombinasjonen av å gjøre banebrytende forskning og målet om å kurere pasientene, som Malmberg hadde fremhevet.

– Ved å omfavne innovasjon og utvikle banebrytende nye behandlinger vil dere være ledende på feltet, også internasjonalt. Denne finansieringen gir langsiktig grunnfinansiering. Vi håper det vil gi dere muligheten dere trenger for å lykkes med målene deres.

UiO: PRIMA springer ut fra sterke forskningsmiljøer

Også rektor ved UiO, Svein Stølen, var full av lovord.

– Dette er en stor dag for UiO! Det er en stor ære å få være med på feiring av PRIMA. Vi er veldig stolte av å få være vert for dette nye flotte senteret for fremragende forskning!

Totalt har UiO hatt 22 Sentre for fremragende forskning siden ordningen startet. Stølen påpekte hvordan disse sentrene har hatt enorm samfunnsmessig påvirkning, men også påvirket og løftet resten av universitetet.

– Vi trenger høy kvalitet og vi trenger konkurranse for å drive forskningen videre. Effekten SFF’ene våre har hatt på norske forskningsmiljøer har vært enorm, sa han.

Stølen skrøt over hvor godt samarbeid det er mellom UiO og OUS.

 – Samarbeidet med OUS er veldig viktig for oss, og det er et likeverdig og fremragende partnerskap som vi setter stor pris på.

Rektor trakk frem hvordan PRIMA er blitt mulig takket være miljøene som senteret springer ut fra, som K.G. Jebsen-senter for B-cellekreft ledet av Ludvig A. Munthe, en av gruppelederne i PRIMA, K.G. Jebsen-senter for immunterapi mot kreft som var ledet av Olweus og det gode forskningssamarbeidet med Kreftforeningen.

Han pekte videre på hvordan Malmbergs Toppforsk-tildeling fra Forskningsrådet i 2018 og Olweus sin Consolidator grant tildeling fra det Europeiske forskningsrådet (ERC) fra 2020 med ny tildeling i form av ERC-Proof of Concept i 2023, også har lagt grunnsteinene for PRIMA.

– Takk til dere som har lagt grunnarbeidet her. Dette er et økosystem og et lappeteppe, og du trenger alle bitene for å få en helhetlig suksess, sa han.

– Vårt oppdrag ved UiO er å støtte sterk og fremragende forskning. Vi ser frem til å følge dere videre.

OUS: Stolt over samarbeidet med UiO

– Gratulerer så mye, jeg er beæret over å få være her i dag, sa konstituert administrerende direktør ved OUS, Morten Reymert.

– UiO er vertsinstitusjon, men vi er en likeverdig og viktig samarbeidspartner. De fleste forskningsmiljøene er lokalisert ved sykehuset. Vi er stolte over det sterke samarbeidet mellom UiO og OUS, sa han.

Han påpekte at immunterapi både er i vinden og utrolig viktig i dagens Norge.

– Immunterapi kan redde liv til pasienter som ikke får noen respons på den gjeldende behandlingen vi har i dag. Vi er sikre på at PRIMA vil gjøre fremtredende og utmerket arbeid og forskning. Våre forventninger er virkelig høye, sa han til PRIMAs forskere.

Bildet kan inneholde: font, elektrisk blå, logo, grafikk, merke.
Forskerne i PRIMA ønsker å utvikle ny immunterapi for pasientgrupper som det i dag ikke finne effektiv behandling for. 

Det sjette SFF'et ved Klinmed

PRIMA var ett av ni miljøer som ble tildelt SFF-status i 2022, valgt ut blant totalt 161 søkere. PRIMA er det sjette senteret for fremragende forskning (SFF) ved Institutt for klinisk medisin. Forskningsaktivitetene starter offisielt opp 1. juli.

Hovedtalerne på det faglige program var professor Michel Sadelain ved Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) i USA, og professor John Haanen fra Netherlands Cancer Institute (NKI).

Begge er verdensledende pionerer innenfor utvikling av celleterapier mot kreft. Sadelain foreleste om nye konsepter for genterapi og Haanen delte av nye fremskritt innen T-cellebasert immunterapi.

Hvordan kan vi gjøre immunterapi mer effektiv?

Professor Johanna Olweus avsluttet seminaret ved å sette PRIMAs mål inn i en bredere sammenheng,  særlig i lys av innleggene til hovedtalerne.

– I T-cellebasert immunterapi er det generelt ukjent hvilke mål i kreftcellene som T-cellene gjenkjenner og dreper. Dette er en global utfordring som Cancer Research UK nylig har identifisert, sa hun.

– Dersom man ut fra å kjenne gensekvensen til en T-cellereseptor kan identifisere hva den målretter seg mot, vil helt nye muligheter åpne seg for å designe effektiv immunterapi, forklarte hun.

En annen utfordring er hvordan vi kan bringe nye genterapi-konsepter til pasienter.

– CAR T-celleterapi er i dag svært kostnadskrevende og har begrenset infrastruktur. Dette hindrer nye immunterapi-strategier i å nå klinisk behandling og dermed komme pasientene til gode. I 2021 ble Center for Advanced Cell and Gene Therapy åpnet, og dette kan gi norske pasienter tidlig tilgang til nye immunterapier, sa Olweus.

Hun spådde at direkte levering av gener til immunceller via nanopartikler eller virus både kan forenkle og redusere kostnaden ved behandling i fremtiden.

Takket for avgjørende støtte til PRIMA

Olweus rundet av med å takke Forskningsrådet, Kreftforeningen og Helse Sør-Øst, samt vertsinstitusjonen UiO og partnerinstitusjonen OUS, for stor støtte til PRIMA partnergruppene gjennom mange år. Også betydelig støtte fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen og ERC ble trukket fram.

– Denne støtten har vært en forutsetning for resultatene som har ledet fram til at PRIMA fikk tildelt SFF-status, avsluttet hun.

Se hele åpningsprogrammet her. 

Kontakt

 

Emneord: SFF, senter for fremragende forskning, PRIMA, Precision Immunotherapy Alliance, Karl-Johan Malmberg, Johanna Olweus Av Julie Nybakk Kvaal
Publisert 29. juni 2023 10:48 - Sist endret 7. juli 2023 11:02